Så reagerar de när delar av Lalandias planer nobbas

Att Lalandia får nobben av mark- och miljödomstolen, att etablera sig i vissa delar av Varamon, möts med besvikelse av näringslivet. Men deras hopp om en etablering kvarstår.

Christina Gyberg, ordförande i Företagarna Motala & Vadstena, och Magnus Lindberg, vd Tillväxt Motala, tror på Lalandia trots ett uppkommet hinder på vägen.

Christina Gyberg, ordförande i Företagarna Motala & Vadstena, och Magnus Lindberg, vd Tillväxt Motala, tror på Lalandia trots ett uppkommet hinder på vägen.

Foto: Rita Furbring

Motala2021-11-19 16:00
undefined
Christina Gyberg, Företagarna Motala & Vadstena.

Domstolen sade under torsdagen ja till badanläggningen vid Jätten men nej till stugbyarna vid Vildmarken, gamla stugbyn och Folkets Park

Christina Gyberg, ordförande i Företagarna Motala & Vadstena, reagerar främst på den tid projektet tar i anspråk.

– Det är ett jättestort projekt som naturligtvis inte går rakt igenom alla instanser. Det som är tråkigt är att det här fördröjer processen ännu mer och möjligheten till utökade arbetstillfällen och följdetableringar. Men vi tror på Lalandia och det har vi gjort hela tiden, säger hon.

undefined
Magnus Lindberg, vd Tillväxt Motala.

Tillväxt Motalas vd Magnus Lindberg verkar ta det hela med ro.

– Det är väl mer regel än undantag att man möter hinder längs vägen. Vi får utvärdera var vi är, här och nu, och se hur man kommer vidare framåt. Det är klart att vi ska ha Lalandia på plats, säger han.

Är du överraskad över domstolens besked?

– Att vi inte skulle få bara positiva svar var inte oväntat. Sedan är jag lite förvånad med tanke på att länsstyrelsen ställt sig bakom det här med strandskydd, så det kom väl lite som en överraskning. Det finns ju ett väldigt gott underlag som är framtaget, säger han.

undefined
Roger Altsäter, vd för AB Göta kanalbolag, upplever Lalandia som en "besöksnäringsmotor" de gärna vill se i stan.

 Roger Altsäter, vd för Göta kanalbolag, säger:

– Vi tycker att det är jättetråkigt. Hela etableringen skulle vara bra för Motala och regionen med nya arbetstillfällen och nya turistekonomiska intäkter. 

Det finns planer på att överklaga beslutet, hur ser du på det?

– Det låter rimligt och klokt.

Enligt Altsäter är Lalandia en "besöksnäringsmotor" de gärna vill se i stan.

– Vi väntar lite på att de ska komma hit. Deras sätt att jobba passar bra ihop med Göta kanal, att skapa upplevelser och det påverkar besöksnäringen starkt.

Tror du personligen att etableringen blir av?

– Det tror och hoppas jag.

undefined
Ingela Emmoth, ägare av Best Western Motala Stadshotell, tycker att Lalandia-processen tar för lång tid.

Ingela Emmoth, ägare av Best Western Motala Stadshotell, är upprörd:

– Det är sorgligt, bedrövligt.

Hon tycker att hela processen pågått väldigt länge och ifrågasätter varför inte ärendet prioriterats snabbare av mark- och miljödomstolen. 

– Och sen har man helt plötsligt hittat fladdermöss i området, ska de också stoppa det hela? Strandskyddet finns ju, men det finns också undantag som man gjort tidigare på grund av större etableringar. Att ta ärendet vidare, högre upp i instanserna, ser hon som nödvändigt.

Emmoth framhåller också att hon som företagare i stan kan se vidden av hur stor och bra en etablering skulle kunna bli. Men innan dess finns en osäkerhet i att ge sig på nysatsningar.

– Vi har ett välfungerande hotell i dag, men vi har som många andra företag exploateringsplaner i vår verksamhet, som ligger lite och avvaktar.

undefined
Ola Petré, som driver Godisjätten, har en plan B för sin verksamhet uppe på takterrassen. Om den blir av återstår att se.

Ola Petré driver sedan 2018 Godisjätten i närheten av det område där själva anläggningen är tänkt att byggas. Den inbromsning som nu skett berör honom:

– Man blir både ledsen och besviken. Det är inte lustigt att få nej till en ansökan i sig, men det är bedrövligt att det tar sån tid, säger han och fortsätter:

– För oss handlar det inte om att vinna eller försvinna, men jag tycker synd om alla andra och Motala i sig.

Han medger dock att han sedan starten av sin butik, 2018, haft en plan B för sin verksamhet. Den innefattar att bygga café med uteservering på övervåningen. Där finns redan en uteplats förberedd att glasas in.

– Lalandia är plan B. Det är svårt att tro att det skull bli något utan dem, säger Ola Petré.

Domarna i korthet

Domen som gäller en stugby vid Lindgården har redan godkänts av mark- och miljödomstolen och vunnit laga kraft.

Domen för huvudanläggningen vid Jätten godkänns av mark- och miljödomstolen. Klagomål om buller och ljus vinner inte gehör.

Domarna för Vildmarken, gamla grå stugbyn och Folkets Park upphävs. Det sker med hänvisning till strandskyddet, att alternativa platser inte utretts och brister i utredningen om fladdermöss.

Besluten kan överklagas inom tre veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!