Nystartade äldreboendet Nämndemansgatan fick inledningsvis hård kritik från anhöriga, personal och fack. Det talades om dålig kontinuitet bland sjuksköterskorna, bristande rutiner och att mycket inte var färdigt när de äldre började flytta in. Det gjordes också två anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
Attendo driver boendet på entreprenad åt Motala kommun. De har nu svarat IVO.
En av anmälningarna kom från en anhörig som upplevde att den äldre inte fått tillräcklig vård, inte fått medicin ordentligt och att det saknades information. Attendo skriver i sin analys att "händelsen är ett missförhållande då brister i kommunikation, återkoppling och informationsöverföring lett till att patient och anhörig upplevt vistelsen på boendet som otryggt och inte gett förutsättningar för en säker och god omsorg...".
– Det var mycket problem vid inflyttningen. Nu har vi inte de problemen längre, säger regionchef Karolina Eriksson.
I svaret uppger Attendo att kommunen inte gett tillräcklig information om de äldre inför flytten. Kommunen ska då ha lugnat med att sjuksköterska som kände de boende skulle följa med till boendet. Just sjuksköterskor kom dock att bli ett problem.
I upphandlingen gavs Attendo möjlighet att köpa sjukskötersketjänster av kommunen. Men enligt företagets IVO-svar byttes sjuksköterskorna ofta, de dokumenterade inte ordentligt och kommunikationen till övrig personal brast.
– Kommunen har gjort sitt yttersta för att bemanna, men det har varit en svår situation. Därför har vi från 1 mars egna sjuksköterskor förutom jourtid kvällar, nätter och helger, säger Karolina Eriksson.
Varför hade ni inte det från början?
– Den här möjligheten fanns och då valde vi den. Sedan är både vi och kommunen överens om att det inte blev helt bra. Det har varit svårt med kontinuiteten. Vi såg tidigt att det inte fungerade och började då rekrytera egen personal, säger hon.
Enligt Karolina Eriksson har man också förstärkt ledarskapet och kopplat in företagets kvalitetsavdelning som kan stötta det dagliga arbetet.
Ni skulle starta trots att byggnaden inte var färdigställd och det saknades en del möbler. Borde kommunen ha väntat?
– Situationen som var gjorde det inte lättare. Det hade underlättat om man väntat, men det var också ett antal olyckliga omständigheter som sammanföll, säger Karolina Eriksson.