Efter kräftfisket: "Aldrig haft så få anmälningar"

Många kräftfiskare, men få anmälningar om brott på sjön. Årets kräftfiskehelger har varit lugna, enligt polis och länsstyrelse.

Mycket folk på sjön, men få anmälningar om brott. Allmänhetens kräftfiske i Vättern är över för i år.

Mycket folk på sjön, men få anmälningar om brott. Allmänhetens kräftfiske i Vättern är över för i år.

Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Motala2021-09-15 06:00

Tre helger med allmänhetens kräftfiske i Vättern är över. Michael Bergström, fisketillsynsman vid Länsstyrelsen i Jönköpings län, vittnar om relativt mycket folk på sjön och bra koll på regelverket.

– Sedan jag började 2004 har vi nog aldrig haft så få polisanmälningar om brott mot den lagstiftning som styr kräftfisket. Jag tror inte att vi är uppe i mer än sju-åtta stycken totalt, säger Michael Bergström.

Sedan 2020 har reglerna förändrats för allmänhetens kräftfiske. Perioden har minskats ned från fem till tre helger. Varje person får fiska 60 kräftor, tio centimeter eller större, per dygn. Dessutom är det förbjudet att sälja levande kräftor från fritidsfiske på allmänt vatten.

Länsstyrelsens polisanmälningar rör främst fall med för många och omärkta redskap samt burar utan flyktöppning, uppger Michael Bergström.

– Enligt mig har det minskat betydligt. Likaså stölder. Måndagar brukade jag vara nedringd av folk som inte hittade sina grejer.

Varför har anmälningarna blivit färre?

– Dels beror det på att man tog bort de två första helgerna, dels att man inte får sälja levande kräftor längre. Då är det inte intressant att tjuvfiska och stjäla andras grejer för du blir inte av med kräftorna. Vi hoppas och tror att den nya lagstiftningen har fått lite genomslag.

Länsstyrelsen var ute med två båtar under allmänhetens kräftfiske. Sjöpolisen i polisregion Väst kontrollerade kräftfiskare under två av tre helger. Enligt Marie Felten, tillförordnad gruppchef, upprättades inga polisanmälningar då.

– Däremot pratade vi med folk och påtalade vissa saker. Det kunde vara smågrejer, att man inte märkt korrekt till exempel. Får man då bra respons så kanske man väljer att inte rapportera utan informera i stället, säger Marie Felten.

Hon upplever att det varit ett bra kräftfiske utan större incidenter. Varken tjuvfiskare eller sjöfyllerister har rapporterats. Det senare kan dock ha koppling till pandemin, menar hon.

– Det är nästan alltid så att vi får sjöfyllerifall men av coronaskäl har vi inte blåst rutinmässigt på samma sätt i år. Ser vi uppenbara fall så rapporterar vi och blåser naturligtvis. Det kan ju vara en orsak till att det inte blev något sjöfylleri.

Hon fortsätter:

– I övrigt har vi i flera år, precis som länsstyrelsen, haft mycket information och det tror jag nog kan ha gett utslag nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!