Det var i oktober som väktare togs in för första gången för att hålla ordning i bibliotekets foajé. Grupper av stökiga barn och ungdomar skapade otrygghet bland besökare och hade blivit ett arbetsmiljöproblem för personalen.
Väktarnärvaron har fortsatt under stora delar av hösten och nu är det klart att förstärkningen även kommer att tas in på jullovet.
– Vi vill hålla öppet och att våra besökare ska känna sig trygga, säger bibliotekschef Birgitta Hellman Magnusson.
Problemet med ungdomsgäng har diskuterats i Bråmo, Brottsförebyggande rådet i Motala, där representanter från bland annat socialkontor, skola och Polisen ingår. Några konkreta åtgärder har fortfarande inte vidtagits och det är någonting som gör Jessica Björk, vd på Motala Convention Centre, frustrerad.
Hon menar att förra veckans knivdåd i Motala stadspark bekräftar den oro som funnits i Folkets hus.
– Både gärningsmannen och den avlidne tillhörde den här gruppen. Hade det här behövt hända om man hade gjort tillräckligt från kommunens sida? Det är så fruktansvärt tragiskt.
Enligt henne består gängen av killar och tjejer i olika åldrar.
– Det är både invandrare och svenskar. Den minsta går i sexårsverksamhet och den äldsta är runt 26 år.
En sexåring?
– Ja, de följer med sina äldre syskon.
– Vi har larmat länge. Jag hoppas verkligen att det här blir en väckarklocka.
Efter knivdådet har flera möten hållits i bland annat Bråmo. Bibliotekets Birgitta Hellman Magnusson hoppas nu på ett samarbete mellan olika aktörer för en långsiktig lösning.
– Kommunen är mer engagerad i frågan efter det som har hänt. Kanske förstod man inte allvaret som vi gjorde, vi som har haft det på nära håll.
Mannie Gustavsson är koordinator i Bråmo. Hon förstår att situationen är otroligt besvärande för biblioteket och Folkets hus.
– På sikt är väktare inte lösningen. Det är vi högst medvetna om. Men det kan vara bra under tiden som vi jobbar med olika lösningar.
För lösningar är på gång, uppger hon. Och hon tycker att problemet har tagits på allvar redan från start.
– Vi har bland annat haft dialoger med ungdomarna. Vi sitter i möten och diskuterar fram olika lösningar på hur vi ska jobba.
Under jullovet sker akuta insatser. Hallen håller extra öppet, liksom flera fritidsgårdar.
– Det jobbas väldigt mycket från olika håll. Nu börjar det utkristallisera sig bra förslag, men jag kan inte gå in på vad. Vi släpper inte det här problemet.