I Rättvik finns bryggan Långbryggan (628 meter) som är byggd 1895. Bryggan är belägen vid vad kommunalrådet Ulrica Momqvist (C) uppger är deras mest besökta sandstrand. Folk brukar bada från den säger Momqvist.
– Det är ett av våra mest besökta utflyktsmål.
Det gäller både besök av turister och medborgare. Hon berättar också att man kan promenera på bryggan och på sommaren går en båt från den. Båten gör bland annat turer till grannkommunen.
Ulrica Momqvist menar att bryggan är en stor del av bilden av Rättvik. Alla känner till Långbryggan menar hon.
– Så jag skulle säga att den är viktig för Rättviks identitet.
1989-90 skadades bryggan hårt av vårisarna. Upprustningen av bryggan finansierades genom att medborgare och företag kunde köpa varsin planka.
Vad gäller om det annars har varit problem med bryggan konstaterar hon att den står i vatten.
– Och det är klart att det tär på den och vårisarna trycker på. Så det krävs ju ett underhåll av den och ibland behöver man göra någon lite större investering. Men om man ska kalla det problem eller inte, det får man väl räkna med som alla byggnader man har.
Långa bryggan är cirka 500 meter och finns i Bjärred som tillhör Lomma kommun i Skåne. Alldeles nyligen har en ny brygga byggts som ersättning för den gamla berättar kommunalrådet Robert Wenglén (M).
– Den kostade runt 20 miljoner. Och detta är ju otroligt uppskattat av medborgarna och långväga badgäster. Längst ut har vi dessutom ett kallbadhus med en bastu och en restaurang.
De byggde den nya framförallt eftersom den gamla var sliten. Den nya är dessutom lite bredare.
– Så det är en tillgänglighetsfråga. Sen har vi också höjt den så att den är mer klimatanpassad. Ibland när det ligger på väldiga vindar så stiger vattennivån och så höga vågor på det. Så vi behövde klimatsäkra den.
Robert Wenglén berättar om när de gick ut med att den skulle byggas.
– Jag tror faktiskt inte jag har fått ett enda negativt mail eller nåt samtal. Och då ska du veta att i Lomma är medborgarna väldigt högljudda om allt möjligt.
Långa bryggan, vilken invigdes förra året, är en ren badbrygga och Wenglén beskriver den som en målpunkt för många.
– Det är en turistattraktion.
En annan långbrygga är den 150 meter långa Åhusbryggan i Åhus i Kristianstads kommun i Skåne. Kommunalrådet Camilla Palm (M) berättar att bryggan var ett medborgarinitiativ. En förening fick lov att bygga den. Bryggan, en badbrygga, är finansierad genom att personer och företag fick köpa plankor där de fick sitt namn inristat. Förra året var det 25-årsjubileum för den.
I februari i år förstördes den till viss del i stormen Babet. Camilla Palm berättar att det skapade oro bland medborgare, de var väldigt måna om att återuppbygga den och så skedde också. Den är ett signum för Åhus anser hon.
När den nuvarande bryggan byggdes var hon en vanlig medborgare och minns att det var mycket positivt kring det.
– En fantastiskt fin tillgång för den delen av stranden, säger hon.
Hon menar att den är det för både boende och turister.
Tillfrågad om råd till Motalapolitikerna tycker hon att det är viktigt att:
– Få med sig Motalaborna. Jag tror att de tycker att det skulle vara trevligt. Det är alltid bra att få medborgare med sig, säger hon och tillägger sen att det även är bra att få med sig besöksnäringen.