Den slutgiltiga gymnasieantagningen redovisades under onsdagen för bildningsnämnden. Den visar hur 168 elever fördelats på Carlsunds åtta program samt 214 elever på Platens fyra program.
– Totalt sett fyller vi våra utbildningar, men vi har också flera lediga platser på olika program, säger bildningschef Per-Arne Sterner.
Han pekar på att exempelvis handels- och fordonsprogrammen är fulla, men att det på andra funnits luft att ta in fler elever men där klasserna blivit mindre eftersom man inte haft fler sökande.
– Då har man ju lite mindre klasser eftersom vi ändå vill ha de här utbildningarna, säger Per-Arne Sterner.
Ett program som sticker ut är hotell- och turismutbildningen som man för några år sedan tog över från Vadstena och som man då hoppades mycket på med tanke på Lalandias planerade etablering. I år finns där dock bara sex elever.
– Vi vet inte varför det är färre sökande i år. De har ju varit drygt 20 elever per årskurs tidigare. Vi vet inte om det här är en enskild händelse eller om det generellt är ett förändrat intresse. Det måste vi noga analysera, säger Per-Arne Sterner och fortsätter:
– Om den här trenden håller i sig behöver vi ta oss en allvarlig funderare på om vi ska ha utbildningen kvar.
En utbildning som haft få sökande i många år är industritekniska. Men från år med färre än tio sökande har utbildningen i år lockat 19 elever.
– Det är jätteroligt. Där har branschorganisationen verkligen mobiliserat och lyckats skapa ett intresse bland eleverna, säger bildningsnämndens ordförande Mark Henriksson (M).
Även på de teoretiska programmen menar Per-Arne Sterner att det kan finnas saker att se över. Bland annat menar han att det finns program där man kan överväga hur många klasser man ska tillskapa.
– Vi behöver analysera läget där också, säger han och förklarar att man kan behöva justera antalet platser för att kunna fylla klasserna ordentligt.
Kan det bli så att ni minskar antalet platser?
– Ja, vi behöver se över antalet möjliga platser för olika program, säger Per-Arne Sterner.
Mark Henriksson är försiktigare och uttrycker att det här inte är frågor som ska diskuteras ännu, men Per-Arne Sterner menar att man behöver börja fundera på frågorna redan under hösten.
– Det här är en effektivisering som vi kallar det. Det är en del i det långsiktiga arbetet med att öka måluppfyllelsen med budget i balans, säger han.