Efter år av diskussioner – nu ska Stora torget förändras

I många år har det talats om att Baltzar von Platen skulle sluta blicka ut över en stor kullerstensyta. Men trots många politiska turer har ännu inget hänt. Men nu utlovar styret verkstad.

Stora Torget har länge varit omdiskuterat. Nu har politikerna bestämt sig för att dra igång ett stort förändringsarbete.

Stora Torget har länge varit omdiskuterat. Nu har politikerna bestämt sig för att dra igång ett stort förändringsarbete.

Foto: Lillian Andersson

Motala2024-09-23 17:00

2016 valde dåvarande S, MP och V-styret att lägga nästan en miljon på medborgardialog och arkitekter. När inget hände fick de tuff kritik av Alliansen som utlovade förändringar. En arkitekttävling skedde 2019 när de fått makten, men förslaget som beräknades kosta 30 miljoner kronor att förverkliga blev aldrig av.

Då och då har sedan frågan om torgets framtida utformning kommit upp, men efter att Point Properties köpte flera fastigheter runt torget och lyft förslaget att bygga på Gallerian blev förklaringen att förändringarna skulle avvakta.

Men nu lever tankarna igen.

– Man har tagit fram ett stort underlag om torget och det vill vi bygga vidare på. Därför har vi avsatt 40 miljoner nu under två år för att omdana torget, säger kommunalråd Mark Henriksson (M).

Det innebär att man tar fram det vinnande förslaget "Sjöstadens gröna sluss" igen.

– Men det behövs en översyn för vi har upptäckt att vi behöver se till att torget kan ombesörja flera evenemang och säkerställa att det exempelvis finns förutsättningar för krögare att ha uteserveringar och så, säger han.

Vad gör att ni öppnat det här arbetet igen?

– Det är frågor som vi diskuterat länge. Vi bedriver ett aktivt arbete med krögare och fastighetsägare för att hitta en väg framåt för att få mer liv i centrum, säger Mark Henriksson.

Den rådande lågkonjunkturen är också ett skäl.

– Byggföretagen har inte muskler att gå fram just nu. Men jag tänker att det är viktigt att vi som kommun leder vägen och visar vad vi vill. Vi tror ju på centrum och då tror vi att en omdaning är en viktig pusselbit, säger han och påtalar att andra viktiga delar är Stadsparken som nyss fått en ny fontän och tankarna som finns på att binda ihop resecentrum mer med centrum.

S lyfter att det var "en besvikelse" när det nuvarande styret backade från genomförandet av arkitektplanerna.

– Det är viktigt att det blir ett vardagsrum för Motalaborna. Så vi är glada att det händer något nu, säger Elias Georges (S).

När ni pausade sa ni i styret att ni ville vänta in Point Properties för att se vad de tänkte göra med sina fastigheter. Varför behöver ni inte göra det längre?

– Nu är läget ganska osäkert. Räntorna sänks och det går bättre, men det talas om att det kan dröja till 2026 innan byggandet i landet kan ta fart. Och tyvärr, om man får säga det, så vet vi också att när marknaden väl svänger så står inte Motala högst på dagordningen för byggföretagen att sätta igång. Så vi tänker att det är viktigt att leda vägen, säger Mark Henriksson.

– Vi har kommit i det läget att vi måste ta ledartröjan, säger Marcus Lejonqvist (SD).

Då sa ni att om ni skulle göra i ordning torget så skulle det arbetet störas eller förstöras när det skulle in byggtrafik för att möjliggöra bygget på Gallerians tak. På vilket sätt har de problemen försvunnit nu?

– Vi har diskuterat det och vi ser att det finns fler alternativ än att man använder torget vid en ombyggnation av Gallerian. Det finns ju parallella gator eller så får man åka lite längre för att hämta byggmaterial. För någonstans måste vi ta tag i det här nu, säger Mark Henriksson.

Beslutet som nyligen tagits i kommunstyrelsen innebär att det ska göras en behovsanalys och en förstudie.

När kan vi se någon förändring av torget?

– Vi har ganska väl genomarbetade förslag. Nu handlar det om att finjustera. Vi tänker att man kommer att kunna göra förändringar under 2025, säger han.

Exakt vad som då ska göras för de 20 miljoner som avsatts för nästa år kan de dock inte säga i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!