Grönska, torghandel, serveringar, isbana och varför inte en bandyhall. Det fanns Motalabornas önskan om Stora Torget när MVT ställde frågan i en enkät på mvt.se.
Åsa Blomqvist jobbar med uppdateringen av centrumvisionen. Samtal förs med fastighetsägare och företagare i centrum för att hitta idéer och till det finns gymnasiearbeten, medborgardialoger och arkitekttävlingar. Några detaljer går hon inte in på, nya visionen ska inte vara klar förrän till sommaren. Men hon ger några tankar.
– Mer växter och grönt, utan att det blir stadsparken på Stora torget, är tanken. Jag tror att man kanske behöver olika delar, så det blir lite olika rum. Belysning är också en del som många har synpunkter på, att man vill ha det trevligare och mysigare.
Vatten känns som en självklarhet i Östergötlands sjöstad.
– Vatten ger liv och jag tror att det behöver vara tillgängligt på något sätt. Sen exakt utformning är svårt att säga, men jag tror att man ska ha något som man kan ta sig nära. Och när Baltzar står där så borde han ju ha lite vatten att titta på, säger hon om Göta Kanals skapare om står staty på torget.
För fem år sedan avgjordes en arkitekttävling om torget, men sen hände inget mer. Delvis uppges det handla om ekonomi.
– Men vi vill jobba vidare med det förslaget och plocka de bra bitarna, säger Blomqvist.
Men det finns också andra orsaker till att det vinnande bidraget inte genomförts.
– Mycket har hänvisat till byggnationerna i centrum. När man började med detaljplanerna lät det som att det skulle strömma på ganska fort, så man ville avvakta. Men nu vet man inte när det kommer igång och då känner man väl att det kanske är redo att ta tag i frågan om torget igen.
Uteserveringar är återkommande önskemål. Liksom förra året kommer del av Prästgatan stängas för trafik även i sommar för just uteserveringarnas skull. Men hur framtidens uteserveringar ska vara återstår att se, även det får den omarbetade visionen visa.
Från Motalaborna går meningarna isär angående parkeringar från torget.
– Jag har svårt att se att man inte kommer ha några parkeringar alls, säger Blomqvist och tillägger att centrum ska vara tillgängligt för gående, cyklister och bilister.
I någon kommentar på MVT:s enkät föreslogs, med viss ironi får man tro, bandyhall på torget. Gymnasieelever på Carlsund var lite mer försiktiga i sin vision och föreslog en mindre isbana på vintern. Vilket också finns i det vinnande bidraget i arkitekttävlingen.
– Vi vill verkligen försöka se till att torget blir en plats att vara på, både året om och många timmar varje dygn, säger Blomqvist men om isbana finns med i visionen, med tillhörande handlingsplan, är oklart.
Men torget i sig ska vara en dragningskraft?
– Ja, det är en önskan, och då behöver man ju fylla med liv och aktiviteter.
Blomqvist säger att flexibilitet är viktigt. Ytan ska både vara mysig och inbjudande att slå sig ner på, fungera för torghandel och för större arrangemang när det behovet finns. Hon säger också att kommunen, fastighetsägare och företagare är överens om att alla måste bidra.
– Kommunen måste försköna, ta hand om den allmänna ytan och se till att svara upp mot det som finns runt omkring. Fastighetsägarna måste ha ett bra utbud och näringsidkarna stå för servicen. Sedan kan vi önska att allmänheten har en vilja att vara trogna.