I februari 2023 fick vårdnashavere till de 80 barnen på Trollsländans förskola, bredvid den gamla brandstationen, ett mail med information om att skolan skulle evakueras. Anledningen var problem med inomhusmiljön, vattenskada och att man hittat PFAS i marken, ämnet som bland annat är misstänkt cancerframkallande och kan ha negativa effekter på fertiliteten.
Senare under våren flyttades barnen till moduler i Råssnäs, men det var då inte klart hur långvarig evakueringen skulle bli. Nu har det gått 15 månader sedan dess.
Hur länge ska barnen vara kvar i de temporära modulerna?
– Tills vidare. Det finns ingen bestämd tidsplan när det kommer ske. Det finns kommande investeringar inom förskoleverksamhet, intill Vätternskolan och Karlslund, men samtidigt ser vi att antalet barn minskar framåt och det kommer därmed ske förändringar inom förskolan, säger lokalstrateg Dan Bernström på Motala kommun.
Vad kostar det per år för kommunen att ha temporära moduler i Råssnäs?
– Månadshyran för modulerna är 110 900 kronor i månaden, vilket innebär 1 330 800 kronor om året.
Yvonne Larsen är verksamhetschef för förskolor i kommunen och beskriver att det nu finns totalt 2005 inskrivna barn i Motalas förskolor men poängterar också en generell minskning av barn de kommande åren.
– Vi fick en befolkningsprognos i mars 2023 för åldrarna ett till fem och det är den vi jobbar efter nu. Den visar att vi kommer ha avsevärt mycket färre barn under flera år framåt; 60 färre barn 2025, ytterligare 40 färre 2026 och 30 till under 2027 innan det sakta vänder uppåt igen. Just nu ser det ut som att det först 2031 som det kommer vara samma nivå som 2023.
Nu har det kommit en ny befolkningsprognos i september som visar att det är ännu färre barn framåt.
Hur anpassar ni verksamheten framåt?
– Vi jobbar strategiskt med anpassning efter de här minskade volymerna på alla nivåer, både personal och den pågående lokalomställningen är en del av det.
Yvonne Larsen fortsätter:
– Vi har avvecklat förskolorna Marieberg, Slottsgränd och Ekenäs till hösten 2024 och vilka beslut som fattas framåt ligger på utbildningsnämnden.
När Trollsländan flyttade från sina gamla lokaler var de 80 barn och nu är maxkapaciteten sänkt till 40.
Vart har hälften av barnen tagit vägen?
– I stort sett alla följde med vid flytten och till hösten 2023 började 22 barn i förskoleklass samt 19 barn till hösten 2024. Dessutom hade 12 barn omplacerats till andra förskolor, självvalt av vårdnadshavare, säger Yvonne Larsen.
Hon fortsätter:
– Till hösten 2024 fanns 31 barn kvar på förskolan, vilket vi redan såg i våra system under våren. Därför togs beslutet att minska kapaciteten till hälften och på så sätt behålla kvaliteten och kunna organisera oss på bästa sätt. Utifrån prognoser och volymminskning ser vi att barnen ryms i ordinarie förskolor. Modulerna är tillfälliga lösningar och kommer att avvecklas på sikt. Trollsländan släpper ytterligare 10 barn till förskoleklass nästa år.
Ni tar alltså inte in fler barn på Trollsländan nu?
– Nej, det gör vi inte, säger Yvonne Larsen.
Lotta Lexén (M), ordförande i bildningsnämnden i Motala beskriver att kommande möte i bildningsnämnden kommer handla om förändringar inom Motalas förskolor med följd av sjunkande barnantal.
När blir det flytt från nuvarande temporära moduler för Trollsländan?
– Trollsländan är en av de förskolor som är tänkt att samordnas i nya Vätternskolan när den är färdigbyggd, vilket ser ut att bli under 2027. Den akuta evakueringen till moduler var inte en planerad del av lokalomställningen och om vi kan gå ur de tillfälliga modulerna innan 2027 har jag inget svar på.
Kan det alltså bli aktuellt med fler nedläggningar av förskolor?
– Nedläggning av ett antal förskolor ingår i omställningsförslaget som vi fattar beslut om i november. Fler förskolor än Trollsländan planeras alltså läggas ned och samordnas med de förskolor som planeras byggas; Bråta Hagar, Vättern och Charlottenborg.
Hon fortsätter:
– Det kan bli tal om både minskning och ökning. Vi har många dåliga lokaler och behöver se över dem, se vilka som ska samordnas, vilka som ska läggas ner och vad som ska byggas upp. Större enheter har många fördelar, men också för demografiutvecklingen.
Om det blir en flytt, kommer de från Trollsländan flytta som en enhetlig grupp?
– Givetvis, det är klart vi försöker hålla ihop barngrupper så bra det går, säger verksamhetschef Yvonne Larsen.