Socialnämnden behövde spara pengar och en av åtgärderna under året blev att ta bort de två tjänster som funnits som fältsekreterare. Nämndens ordförande Anne-Lie Liljedahl (S) menar att tjänsterna inte heller använts som det var tänkt. Istället anser politikerna att tjänsterna främst använts för att finnas ute vid riskhelger och vara aktiva på nätet.
– Men det här dagliga, att vara ute på vardagskvällarna har inte funnits och det har vi påtalat i flera år, säger hon och fortsätter:
– Därför drog vi in tjänsterna. Vi fick inte det som vi ville.
Men efter dråpet i Stadsparken och efter att kommunen klubbat en ny strategi mot droger så ska frågan upp på bordet igen.
– I strategin framgår att vi ska göra utvecklingsplaner och då uppstår också frågan om hur vi ska jobba med det här och vad som behövs för att vi ska kunna leva upp till strategin, säger Anne-Lie Liljedahl.
Också exempelvis fritidsgårdarna ser behov av fältsekreterare ute på stan och flaggar för en orolig situation som uppstått. Politikerna vill nu hörsamma detta, men några pengar finns i dagsläget inte avsatt för nya fältsekreterare.
– Kartläggningen får visa hur vi effektivast jobbar med det här, säger Anne-Lie Liljedahl.
När det kan komma besked om det blir nya fältsekreterare är oklart. Men kommunen jobbar skyndsamt med att tillsätta den arbetsgrupp som ska genomföra kartläggningarna.
– Något besked om hur man ska jobba framöver borde komma om en inte alltför avlägsen framtid, säger Anne-Lie Liljedahl.