Starkengrens fastigheter AB ansökte i höstas om att få uppföra en stuga på 38 kvadratmeter för uthyrning på tomten intill restaurang Sjövik i Varamon. Då stugan är i form av en avlång villavagn bedömde de att tolv kvadratmeter av den var tvungen att placeras på så kallad prickmark, alltså mark som inte får bebyggas enligt plan- och bygglagen. Trots det valde samhällsbyggnadsnämnden i november att bevilja bygglovet.
– Vi var en enig nämnd som ställde oss bakom tjänstemännens förslag att bevilja bygglov. Man hade ju också placerat huset så det inte stod utmed sjön utan man fick ett smalt hus. Då gjorde vi bedömningen att det skulle kunna gå med den här prickmarken, säger Caroline Unéus (M), ordförande i nämnden.
Hon framhåller även att husets tänkta syfte uppfyller kommunens ambition att stärka Varamobaden som besöksmål och öka möjligheterna till att bedriva verksamheter för turism, upplevelser och friluftsliv.
– Det ska vara verksamheter för besöksnäring.
Nämnden stödde därför sitt beslut på att plan- och bygglagen säger att bygglov får ges för att bygga på prickmark om avvikelsen är liten.
Bygglovet överklagades till länsstyrelsen av närboende med hänvisning just till att den skulle placeras på prickmark. De menade att det inte kan räknas som en liten avvikelse att drygt 30 procent av byggnaden placeras där. Länsstyrelsen höll med beslutade att bygglovet skulle upphävas. Starkengrens fastigheter AB överklagade då i sin tur till mark- och miljödomstolen. Bolaget hävdade att byggnaden endast upptar 3,5 procent av prickmarkens totala yta och att det är att se som en liten avvikelse.
När domstolen nyligen meddelade dom i ärendet så instämmer de i länsstyrelsen bedömning och går efter hur stor del av villavagnens yta som är placerad på prickmark.
– Det är så vi resonerar och det är så vi menar att man ska resonera utifrån prickmarken. Som det står här i vårt domskäl, tolv kvadratmeter av byggnaden när den totala byggytan är 38 kvadratmeter blir cirka 30 procent på punktprickad mark. Det finner vi inte är en liten avvikelse, säger Hanna Jarlbro, rådman vid mark- och miljödomstolen i Växjö.
Både Länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen gör alltså en annan bedömning än vad samhällsbyggnadsnämnden gjorde när de beviljade bygglovet. Hur det kunde bli så ska nämnden titta på tillsammans på nästa möte.
– Eftersom nämnden ställde sig bakom förvaltnings förslag till bygglovet så ska vi grotta ner oss i ärendet och förstå vad som hänt. Det är ju lite olika bedömningar och vi vill kunskapa lite i ärendet. Det är jätteviktigt att göra det som nämnd, säger Caroline Unéus.
Starkengrens fastigheter AB har nu fram till den 5 april på sig att överklaga domen och söka prövningstillstånd hos Mark- och miljööverdomstolen. MVT har varit i kontakt med företrädare för företaget som inte vill ge några kommentarer i ärendet.
Skulle domen inte överklagas alternativt att man inte får prövningstillstånd gäller den överklagade domen. Då måste byggnaden tas bort.
– Vinner detta laga kraft startar vi ett tillsynsärende med att den ska tas bort. Då startar vi ett nytt myndighetsärende för att säkerställa det, säger Per Linnér, enhetschef på bygg- och miljöenheten hos Motala kommun.