Domstol godkänner omstridd detaljplan i Motala

Mark- och miljödomstolen avslår alla överklaganden och godkänner kommunens detaljplan för ett omdiskuterat flerfamiljshus vid före detta Folkets parks parkering. Men överklaganden är att vänta.

Kantarellen 5 är en tomt i södra Varamon, i hörnet mellan Varamovägen och parkeringen till före detta Folkets park.

Kantarellen 5 är en tomt i södra Varamon, i hörnet mellan Varamovägen och parkeringen till före detta Folkets park.

Foto: Peter Calén

Motala2023-03-01 18:00

Kommunfullmäktige antog detaljplanen i augusti 2022. En detaljplan som varit omstridd på flera sätt, både när det gäller miljöpåverkan och hanteringen av ärendet. Fem av 22 överklaganden togs upp för prövning, varav Naturskyddsföreningen och Varamons vänner var två. Samtliga har avslagits.

Mark- och miljödomstolens menar att den antagna detaljplanen inte strider mot plan- och bygglagen och att kommunen har hållit sig inom ramen för det handlingsutrymme som lagen medger. Domstolen uppger att genomförandet av detaljplanen inte kommer medföra ”betydande olägenheter”.

De som överklagat har pekat på en lång rad punkter vilka man inte ansett att kommunen tagit hänsyn till. Bland annat anses detaljplanen strida mot kommunens översiktsplan, riksintresset för Vättern och strandskyddet.

De menade också att ett flerfamiljshus i sammanlagt fem plan och med ett 40-tal lägenheter påverkar Varamons landskapsbild och naturmiljö. Det uppges också att en så stor byggnad påverkar kringliggande fastigheter genom skuggning, buller från trafik och ljus bland annat. Och att hänsyn inte tagits när det gäller den biologiska mångfalden med fladdermöss och fågelliv som en del. Till det finns även synpunkter om att det ska ha förekommit jäv i samband med beslut.

Domstolen anser att detaljplanen är förenligt med översiktsplanen, att riksintresset för Vättern inte är något hinder och hänvisar också till att planområdet ligger utanför strandskyddsområdet.

När det gäller byggnadens påverkan på landskapsbilden anser inte mark- och miljödomstolen att det finns skäl för att upphäva detaljplanen. Inte heller när det gäller hänsyn till att skyddsbestämmelser för fladdermöss.

Domstolen uppger att ”det är tydligt att det föreslagna nytillskottet i bebyggelsen främst genom dess skala, höjd och exploateringsgrad kommer att avvika från intilliggande bebyggelse samt påverka upplevelsen av området”. Men hänvisar till kommunens självbestämmanderätt att avgöra hur marken ska disponeras och miljön utformas.

Att byggnaden skulle ge skuggning anser inte domstolen är mer än vad de skyddsvärda träd som finns i området ger. Och mängden buller är inte tillräcklig för att upphäva planen.

Ytterligare en del som tagits upp i överklaganden gäller frågan om jäv, vilket domstolen inte anser att så varit fallet.

Samhällsbyggnadsnämnden ordförande, Caroline Unéus (M), blev inte förvånad över att detaljplanen överklagades.

– Nej, det klart att det finns starka intressen framför allt i Varamon. Men domen är glasklar i att kommunen gjort rätt. Vi har fått godkänt av mark- och miljödomstolen, sen kan det ju alltid överklagas vidare till mark- och miljööverdomstolen, säger hon.

Fastigheten har sålts under arbetet med detaljplanen och ägs idag av Enkla Hem.

– Vi är givetvis väldigt glada över domen även fast vi har varit optimistiska inför domstolens beslut. Det är även viktigt för Motala då det behövs fler bostäder, svarar Emanuel Vardi, vd, via mejl.

Tror ni att den kommer överklagas vidare? 

– Risken finns ju alltid men samtidigt så är domen ett kvitto på att planarbetet som har utförts har varit gediget och fulländat. 

Vad gör ni nu, hur går ni vidare med planerna?

– Vi får ser lite vart processen landar i, det vill säga om det tar slut nu och detaljplanen kan vinna lagakraft eller om det överklagas till nästa instans. Vi hoppas ju givetvis att vi kan komma vidare och börja planera projektet.

Vad är en rimlig tidsram när det gäller byggstart och inflyttning?

– Det beror lite på hur marknaden och efterfrågan ser ut då tanken är att det ska bli bostadsrätter här. Vi vet ju alla att räntor, inflation, energikostnader med mera har eskalerat under senaste året och påverkar givetvis bostadsmarknaden men samtidigt behövs nya bostäder. Vi hoppas på en byggstart, om marknaden tillåter, under 2024 och inflyttning under 2025. 

Domen får överklagas fram till den 15 mars och det är troligt att det kommer ske.

– Vi är förvånade över domstolens beslut och vi tycker inte att de gjort en omfattande och djup prövning på det vi framfört. Vi tittar på detta och det lutar åt att vi kommer att överklaga beslutet, säger Rolf Ström, Naturskyddsföreningen.

Irene Karlsson från Varamons Vänner får frågan om de går i samma tankar. Via sms svarar hon: ”Det är för tidigt att svara på. Vi måste gå igenom domen ingående först”.

Kantarellen 5

Detaljplan för Kantarellen 5 medger två flerbostadshus med fem våningar med cirka 40 lägenheter och en höjd på över 17 meter. Det ingår också parkeringsgarage. Planen syftar till att säkerställa att särskilt värdefulla träd inom fastigheten bevaras.

I planarbetet har man bland annat tittat på naturmiljön, buller, trafikalstring och stad- och landskapsbild. Utifrån stads- och landskapsbildanalysen görs bedömningen att förslaget är lämpligt även om det inte är förenligt med gällande översiktsplan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!