I år är det extra mycket att tänka på som krögare. Däremot krävs inga tillstånd från kommunen för att ta emot fler än 50 gäster. Det gäller först vid allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar, ett regeringsbeslut från i mars.
Samtidigt får det inte vara fler än 50 personer på dansgolvet på samma gång, enligt miljö- och hälsoskyddsinspektör Sofia Palo.
– I övriga restaurangen finns också restriktioner. Det får inte vara trångt, endast bordsservering, ingen köbildning och inget barhäng.
Hon och kollegorna har bland annat kommunicerat mycket med Harrys, som sedan förra fredagen tar emot studentsällskap på upp emot 150 personer. Enligt Palo har krögaren, Marcus Kåtorp, själv hört av sig flera gånger för att rådgöra så att det blir rätt i den i år lite mer omfattande processen att arrangera fest.
– Vi upplever att han hittills har kunnat hantera det här.
Men också andra krogar i stan är igång med slutna fester och flera tillsynsbesök har gjorts, även kvällstid.
– Att inte ha trängsel är målet, säger Palo.
Hon säger att samtliga har fått den information som är nödvändig och att det handlar om ett krögaransvar. Hon hoppas att riktlinjerna efterlevs så att miljö- och hälsoskyddsenheten slipper kontakta smittskyddsläkaren, som är absolut sista utvägen.
– Vi vill inte att ställena ska behöva stänga, säger Sofia Palo.
Hur upplever du att ni har blivit bemötta ute?
– Bra. Det är ingen som säger något, men det är en lätt uppgiven stämning.