”Det är lika bra att vi börjar betala”

Nu är det helt klart. Riksdagen har tagit det slutgiltiga beslutet om broavgifterna. Betalningsstart: 1 februari 2015.

Snart dags. Igår togs de allra sista besluten om broavgiften.

Snart dags. Igår togs de allra sista besluten om broavgiften.

Foto: Anders Törnström

Motala2014-12-19 11:14

Turerna har varit många, protesterna stora, förhandlingarna långdragna. Nu är dock avtalet omförhandlat och igår tog riksdagen de slutliga, avgörande besluten för att kunna avgiftsbelägga utländska fordon. Någon debatt om broavgifterna blev det inte, politikerna lade fokus på förbifart Stockholm och framtiden för Bromma flygplats.

Gårdagens beslut innebär att det är dags att börja betala 1 februari.

– Ja, det är väl lika bra att vi börjar göra det. Avgifter blir det och det är onödigt att lägga över det här på kommande generationer, säger kommunalrådet Camilla Egberth (S).

Några större reaktioner på de nya broavgifterna om fem kronor per personbil och elva per lastbil har hon inte fått. Kanske blir det fler i februari.

– En del har nog glömt att det blir avgifter, men jag tror att de allra flesta vant sig vid bron och kommer att välja den även framöver. Tidmässigt och ekonomiskt tjänar man ju på det, säger hon.

Hon hoppas att Transportstyrelsen som nu fått extra tid på sig att informera om förändringen använder den tiden väl.

För Motalas kommunalråd är det oerhört viktigt att trafiken fortsätter att gå över bron och inte genom centrum.

– Vi kommer att mäta hur flödena ser ut. Om det blir stora skillnader mellan när vi har avgift och när vi inte haft det så skulle det ge oss förutsättningar att ta upp en ny diskussion med staten. Bron måste fylla sitt syfte som var att få till en bättre miljö i Motala centrum, säger hon.

Också riksdagsmannen Johan Andersson (S) från Motala som sitter i trafikutskottet menar att inget kan vara ristat i sten om vägen trots allt inte skulle få den effekt som man tänkt sig.

– Det är en fördel att det varit gratis så att folk vant sig vid att köra på bron och vi får ju ändå bort den tunga trafiken, säger han. Motala har nu ett stort ansvar att göra iordning Storgatan och Drottningplan för att försöka minska trafiken genom staden.

Om avgiften ändå får bilisterna att undvika bron, vad händer då?

– Allt kan omprövas, men jag ser oerhört små möjligheter att helt bli av med avgiften, säger Johan Andersson.

Fem kronor per färd

Personbilar betalar fem kronor, lastbilar och bussar under 14 ton betalar elva kronor. Mc, mopeder, utryckningsfordon betalar inte avgift.

Även utländsk trafik ska betala.

Fordonsägaren får hem en avi varje månad. Regeringens förslag är att den som inte betalar i tid får en förseningsavgift på 300 kronor, därefter är avgiften 500 kronor.Man föreslår också att fordonsägare med mer än 5000 kronor i skulder och med en försening på minst sex månader kan få användningsförbud på sin bil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om