"Det är klart att det väcker oro"

Försvarets nya tillstånd att skjuta mer i Vättern och att regeringen tecknar avtal med Nato väcker oron för att utländsk militär ska öva i sjön.

Utökade skjutningar i Vättern väcker ilska.

Utökade skjutningar i Vättern väcker ilska.

Foto: Åke Karlsson

Motala2016-05-30 10:45

Nyligen fick försvaret tillstånd att skjuta mer i Vättern, från 1000 skott per år till 69 000 skott och 150 övningsraketer. Beskedet har redan väckt en rad protester. Men Försvarsmakten har också varit aktuell de senaste dagarna med anledning av att riksdagen tagit beslut om ett samarbetsavtal mellan Sverige och Nato. Syftet med avtalet är bland annat att möjliggöra för Sverige att ta hjälp av Nato vid en eventuell kris och att underlätta för de gemensamma övningar som sker i dag.

Orosmoment

De båda överenskommelserna har dock tillsammans väckt oro bland motståndarna. Vänsterpartiets riksdagspolitiker röstade emot värdlandsavtalet och de har en intern grupp inom partiet som kämpat mot skjutningarna i dricksvattentäkten.

LÄS MER: Vänstern verkar för Vättern

– Sannolikt innebär det här att det inte bara är svensk militär som kommer att skjuta i Vättern. Båda de här avtalen är steg åt fel håll, säger Willy Neumann från Vättern Vänstern och driver frågan ytterligare:

– I Nato använder de kärnstridsspetsar, det ingår i deras stridsutrustning. Det är klart att det väcker oro.

Också Svenska Freds reagerar på de båda avtalen. Ordförande Anna Ek menar att man inte kan utesluta att Vätternskjutningarna framöver också sker med utländska styrkor.

– Nej, och Vättern är ett tydligt exempel på hur människor drabbas av militärövningarna. Vi är oroliga över den här generella upptrappningen. Den här kapprustningen är bara destruktiv och leder bara till mer upprustning. Vi tycker att man istället borde prata och samverka. Det här är en väldigt negativ spiral som vi ser, säger hon.

LÄS MER: Aktion Rädda Vättern överklagar skjutningar - igen

Tillbakavisar

Från statligt håll tillbakavisas dock uppgifterna och där ser man ingen skäl till oro. Försvarsministerns pressekreterare, Marinette Nyh Radebo, menar att värdlandsavtalet inte per automatik innebär fler övningar tillsammans med andra länder.

– Det är en missuppfattning. Avtalet är bara till för att minska administrationen för de övningar som sker redan i dag, säger hon och fortsätter:

– Dessutom är det så att försvarsmaktens övningar regleras i deras budget och inte utifrån avtalen.

LÄS MER: Därför skjuter man över Vättern

Jesper Tengroth, pressekreterare på försvaret, menar att avtalen inte har med varandra att göra och att man inte behöver oroa sig längs Vättern.

– Och vi följer de avtal och den lagstiftning som finns, oavsett om vi övar med andra eller inte. Därför kommer vi att följa det miljötillstånd som vi fått. Att det skulle skjutas kärnstridsspetsar är helt osannolikt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om