Den klassiska semlan är fortfarande populärast

Bulle, grädde, mandelmassa och lite florsocker på toppen. Det är den klassiska semlan och den står sig fortfarande trots utmanare som nutella- eller päronsemlan.

Olika tekniker kan användas för att skapa ett lock. Här använder Natalie Sundström en sax för att få en större hålighet för fyllningen.

Olika tekniker kan användas för att skapa ett lock. Här använder Natalie Sundström en sax för att få en större hålighet för fyllningen.

Foto: Rita Furbring

Motala2022-02-28 15:47

På Ica Maxis bageri har man genom åren testat olika varianter. Totalt har man över tio olika sorter - bland annat päron-, blåbär- och chokladsemla, berättar Anna Holmertz, konditor.

En av årets nyheter som är under framtagande är popcornsemlan.

– Popcornsemlan gör vi i mån av tid, säger hon.

Lilla Hembageriet har testat lite olika sorter under årens lopp, bland annat semmelwrapen.

– Den var väl den mest spektakulära som vi gjort men den är tidskrävande. Det är mycket hantverk med den och vi har inte haft någon direkt efterfrågan på den heller, säger Mikael Landestorp, bageriets ägare.

På Råssnäsbageriet är man sparsam med varianter. Där finns det tre olika att välja på vete-, vanilj- och wienersemla.

– Vi håller inte på med massa varianter. Det ska vara den vanliga semlan tycker jag. Det är också den som folk kommer hit för att köpa, säger bageriets ägare Anders Eriksson.

Bagarberget i Vadstena har den vanliga semlan med mandelmassa. Det bakas också bland annat wienersemlor och laktosfria.

– Vi har testat någon variant någon gång men det är den vanliga med mandelmassa som folk främst vill ha, säger bageriets ägare Natalie Sundström.

Monica Ullberg, konditor på Ubbes bageri slår gärna ett slag för originalsemlan.

– Vi hänger inte på de här med sylt, bananer och grejer. Vi gör riktiga semlor som vi säger, säger hon.

På frågan vilken semla som är populärast svarar samtliga bagerier att det är den vanliga med mandelmassa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!