Demirok om långa processen: "Sverige ska se det som ett nederlag"

Partiledaren och östgöten Muharrem Demirok (C) vidhåller att den utdragna domstolsprocessen med Lalandia-projektet varit "bisarr". Det sade han vid sitt besök i Motala under helgen.

Muharrem Demirok (C) har tidigare kommenterat den utdragna Lalandia-processen och kallar den för "bisarr".

Muharrem Demirok (C) har tidigare kommenterat den utdragna Lalandia-processen och kallar den för "bisarr".

Foto: Rita Furbring

Motala2024-04-24 10:55

Nyheten i korthet

  • Centerpartiets ledare Muharrem Demirok kallar den långa domstolsprocessen för Lalandia-projektet i Motala "bisarr", och hävdar att den bör ses som ett nederlag för Sverige.
  • Trots att han inte lyckades driva Lalandia-frågan i riksdagen som han lovade, har Demirok gjort tillståndsprocesser, generellt, till en av partiets huvudfrågor.
  • Men det är inte bara lagändringar som krävs, det behöver också tillskjutas resurser, menar Demirok.

Under lördagen hölls distriktsstämma i Pingstkyrkans lokaler och MVT passade på att få en pratstund med partiledaren, som tidigare haft starka åsikter i Lalandiafrågan.

Redan i september 2021 kommenterade Demirok den utdragna handläggningstiden och i juni 2022, som riksdagskandidat, presenterade han förslaget lex Lalandia tillsammans med partikamraten Maria Persdotter. Duon förklarade då att de ville minska tidsåtgången för en överklagandeprocess, att det från överklagan till avgörande i mark- och miljööverdomstolen, ska få ta max ett år.

Muharrem Demirok hävdade också att han, om han blev invald i riksdagen, skulle driva de här frågorna, som en av de första.

Hur gick det med det?

– Jag blev ju inte bara riksdagsledamot, det hände lite saker på vägen som gjorde min tillvaro lite annorlunda. Jag kom ganska snabbt in i partiledarprocessen, så jag har faktiskt inte lagt en enda motion i riksdagen, säger han.

undefined
Muharrem Demirok (C) besökte Motala under helgen i samband med partiets distriktsstämma.

Demirok framhåller, trots det, att det inte har hindrat honom från att göra tillståndsprocesser till en av frågorna som partiet driver i dag. 

– De måste bli snabbare, oavsett om det är Lalandia eller en fabrik som vill producera mineralgödsel, det tar alldeles för lång tid.

Men vad hindrade dig att driva frågorna gällande Lalandia, även om du hamnade i en större roll. Du lovade att du skulle lyfta dem?

– Därför att jag helt plötsligt blev talesperson för hela landet och då behöver jag sätta det i sammanhang. Jag kan inte bara driva frågor för Östergötland.

Hade det sett illa ut om du gjort det?

– Jag tror att man hade undrat om jag fortfarande bara var representant för länet. Jag måste kunna företräda företag i hela landet.

Tror du att Lalandia-affären i Motala hade kunnat sluta annorlunda?

– Absolut. Processen har tagit för lång tid och den är fortfarande bisarrt lång. Det har varit galna tider. Det får inte ta så lång tid och jag förstår att ett utländskt bolag tröttnar till slut.

undefined
Folkets park

Samtidigt har Demirok varit tydlig med att det även måste finnas en demokratisk rättighet att överklaga och att det är något man ska värna om. Däremot, säger han, behöver man fundera över vilka som kan överklaga och hur många gånger.

I tidigare uttalanden, om att domstolar bör få ökade resurser för att kunna korta handläggningstider, har han bland annat föreslagit digitaliserad teknik som kan sålla bort vissa handlingar. Större projekt måste också få gå före i domstolskön.

Kan du se att badlands-projektet blev ett nederlag för Motala?

– Nej. Jag tror inte att Motala och Östergötland ska se det här som ett nederlag. Sverige ska se det som ett nederlag. Det är en processfråga som har tagit lång tid. Avgörandet har inte legat i kommunens hand. Det är inget som de ska bära på sina axlar. Jag tycker, utifrån det jag kunnat se utifrån, att kommunen gjort det bra.

Muharrem Demirok berättar att det ligger en utredning nu som regeringen driver kring att korta tillståndsprocesser, generellt.

– Där ingår också gruvor och där får man vara försiktig, för jag är ingen jättestor vän att vi ska ha gruvor vid Vätterns strand. Men det ingår i den här översynen. Vi får se vad den utredningen landar i, men det är klart att det också behöver tillskjutas resurser. Det räcker inte med lagändring, poängterar partiledaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!