De pengar som ska betalas ut till deltagarna kommer från staten. Om pengarna inte skulle använts vid årets slut hade kommunen blivit återbetalningsskyldig.
– Inte helt ovanligt är att man inte använder de här pengarna utan skickar tillbaka dem när året är slut. Det är väldigt vanligt och så har Motala också gjort, berättar Maria Persdotter (C) och fortsätter:
– Då väckte jag den här frågan vid förra mötet och sa att "det här är inte okej". Den gruppen som de här pengarna är avsedda för är en grupp som lever i extrem utsatthet ekonomiskt och det blir nästan stötande att veta att kommunen har de här pengarna, men inte använder dem.
Maria Persdotter (C) har ett förflutet som förbundsordförande i riksorganisationen RBU (Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar).
Hur känns beslutet?
– Det känns helt underbart! Man säger ibland att det är så svårt att påverka och politiker kan inte göra skillnad – men jo, det kan man. Man kan göra skillnad.
Maths Andersson (L), socialnämndens ordförande, delar den positiva bilden av beslutet.
– Alla var med på det och tycker att det är rätt och riktigt. Det kändes väldigt bra, säger han.
Hur mycket av de 1,3 miljonerna som varje deltagare får beror på hur många timmar som de deltagit i kommunens daglig verksamhet under det gångna året. 500 timmar ger cirka 5 000 kronor.
Beloppet planeras att betalas ut i december samt i januari, i form av en engångssumma.