Gruppen Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) understryker först av allt att partipolitik inte ska få styra i Svenska kyrkan. Socialdemokraterna ställer som vanligt upp, men trots att man är ett "parti" är det svårt att hitta något i dess program som skulle gå direkt på tvärs med något i POSK:s. Till innevarande mandatperiod gjorde dessutom de två grupperna upp om hur ordförandeposter skulle fördelas sinsemellan.
Någon särskild uppgörelse om det sakpolitiska innehållet ansågs inte nödvändig. I Motala församling brukar det aldrig råda några meningskiljaktligheter som kräver voteringar. Det betyder att även Kyrkans framtid (KYF) – en partipolitiskt obunden lista med en del borgerliga namn från kommunpolitiken – nickar bifall till förslagen.
I grunden handlar det om kyrkotrogna ledamöter och då är det gudstjänstlivet och spridandet av evangelium som nämns som det allra viktigaste i valmanifesten. Därefter pratas det om vikten av en kyrka som är öppen för alla, om socialt arbete (diakoni), mission och ungdomsarbete. Dessutom tillmäts kyrkomusiken en stor betydelse.
– Nej, det är väl inte mycket som skiljer i programmen, men det kan uttryckas på olika sätt, säger Sture Egberth (S), kyrkorådets ordförande i Motala församling.
Kenneth Söderman, förstanamn på KYF:s valsedel, ser en stor frihet i att kunna lösa frågor lokalt, utan några partidirektiv uppifrån.
– Det är 17 år sedan kyrkan skildes från staten och det är dags att utnyttja den friheten, säger han.
Ska man notera några skillnader i text mellan S, POSK och KYF så vill POSK se ett seniorboende i kyrkans regi och KYF nämner specifikt att den öppna kyrkan också ska omfatta nysvenskar och flyktingars behov av stöd. I det här sammanhanget pratar S om att vara öppna för dialog även med företrädare för andra religioner.
Den fjärde gruppen som ställer upp i församlingsvalet i Motala är Sverigedemokraterna. Något lokalt program hade en vecka efter att förtidsröstningen öppnat inte nått pastorsexpeditionen där övriga grupper lagt ut foldrar. Centralt pratar dock partiet om att man vill motverka den politisering av kyrkan som socialister och liberaler ska ha bidragit till. Enligt SD är kristna asylsökande en grupp att värna, likaså fattigpensionärer. Vidare vill partiet slå vakt om kyrkans kulturarv och vårda "traditionen med skolavslutning i kyrkan".