– Vi vet att både besökare och vi själva tycker att vi har en väldigt fin natur. Vi vill lyfta fram och beskriva den så att alla är medvetna om, pratar om landskapet och förstår det, säger Rolf Ström som leder projektet hos Naturskyddsföreningen i Motala.
Han fortsätter:
– Landskapet är en del av vår historia. Det är egentligen ett kulturlandskap påverkat av människor under väldigt lång tid.
Deras tanke är att bilda ett biosfärområde enligt FN-organet UNESCO:s krav. Syftet med UNESCO:s biosfärområden är enligt en slutrapport från Naturskyddsföreningen i Motala, gjord efter en förstudie, att förbättra relationen mellan människa och natur.
Biosfärområdet är också tänkt som testområde för metoder för hållbarhet med Agenda 2030:s globala mål som utgångspunkt.
Rolf Ström berättar om ett kriterium för vilket geografiskt område som omfattas av biosfärområdet.
– Det ska vara en kombination av att människor lever i och påverkar det men gör det på ett långsiktigt sätt och hittar nya modeller.
I området ska uppger han både landsbygd och stadsmiljöer ingå.
Motalas biosfärområde skulle enligt Ström omfatta:
– Hela Vättern inom kommungränsen och även där det traditionellt har varit bosättningar, nämligen Motala Ström. Det är basen. Och så har vi en del av slättlandskapet i söder och så är det övergångslandskapet i norr mot skogen.
Han menar att det ger en variation av naturtyper.
– Och olika påverkan från människor i olika tider.
Tanken är också:
– Att för besökare lyfta fram det här fina smörgåsbordet! Jag tror att det är lättare att göra en platsmarknadsföring när man har den här berättelsen omkring den. Det är ett så fantastiskt landskap och historia, geologiskt, naturmässigt och kulturmässigt.
Naturskyddsföreningen i Motala vill bilda en intresseförening för biosfärområdet, en förening som de tänker att kommunen ska delta i och stödja med en projektkoordinator. Föreningen ska vara politiskt och religiöst obunden säger Ström.
Han berättar att Naturskyddsföreningen exempelvis har träffat föreningar och i stort sett alla politiska partier i Motala.
Responsen från olika håll har generellt sett varit bra.
– Men lite avvaktande.
Föreningen siktar nu mot ett avslutningsmöte den 8 oktober. Till det är föreningar, kommunen, näringslivet och Region Östergötland inbjudna.
Ström tror och hoppas att biosfärområdet blir verklighet.
– Det tycker vi Motalaborna vore förtjänta av!