Susanne Litche och Helena Andersson möter upp utanför Strömsborgs äldreboende, där de båda arbetar sedan drygt 20 år tillbaka. De trivs med jobbet och beskriver att kollegorna är som deras familj. Men, arbetet är tufft och statusen låg. De delade turerna är en anledning till det, tror de.
– Många sjukskriver sig och mår dåligt, vissa tar semester för att orka med, inleder Helena.
Den fast anställda personalen på Strömsborg arbetar varannan helg, med delad tur tre av fyra helger. Det innebär att de kommer till jobbet vid 07:00 och lämnar vid 11:30, för att sedan komma tillbaka till 16:10 och arbeta till 21:10.
– Du blir låst en hel dag, konstaterar Susanne, som också jobbar fackligt.
– Det är under all kritik, känner jag, fyller Helena i.
Att det är år 2023 och delade turer fortfarande förekommer skakar Susanne på huvudet åt. Hon tror det påverkar synen på yrket.
– Vi har brist på undersköterskor. Det är en kris som är på gång. Eller, vi är redan inne i den.
Hon lyfter att det inte finns tillräckligt med utbildad personal, samtidigt som allt färre söker sig till vård- och omsorgsutbildningen på gymnasiet.
– När jag skulle läsa på gymnasiet kom jag inte in på vårdutbildningen, för det var så högt intag och fulla klasser. De hade också intag både på höst och vår.
Så ser det inte ut i dag, menar Susanne.
– Rent krasst, vem vill? Du jobbar varannan helg, du har delad tur. Livet utanför de här schemana är jättesvårt – och det är synd, för det är ett fantastiskt jobb.
Medarbetarna lyfter att de ofta känner sig otillräckliga. Ibland lämnar de jobbet med en malande känsla av att de inte har hunnit med allt som de borde – och en tanke om att de inte gör ett bra jobb.
Att Motala kommun nu har en ambition om att ta bort de delade turerna ses som positivt, men Susanne och Helena ifrågasätter hur det ska gå till i praktiken med tanke på undersköterskebristen.
– Då måste de anställa folk, det går inte annars. Vi går ner i bemanning på helgerna redan, säger Susanne och berättar att man på vardagar är fyra dagspersonal och på helgerna tre.
Ska mer personal anställas, då måste det också finnas personal att anställa, konstaterar hon. Å andra sidan tror hon att det skulle bli konkurrens om jobben i Motala, även utanför kommunen, ifall de delade turerna tas bort.
– Arbetsgivaren blir ju attraktiv.
Dessutom tror Helena att antalet sjukskrivningar och semestrar, för att orka med jobbet, hade minskat. Nu kommer man till jobbet med en oro inför att kollegor ska ha sjukskrivit sig eller ha tagit semester, menar hon.
Att arbeta delad tur innebär att du får de allra tyngsta jobbmomenten, enligt Susanne.
– Du har morgonarbetet och kvällsarbetet. Eftermiddagarna är oftast lite lugnare. Sedan har du säkerligen jobbat kväll dagen innan.
Den lediga, obetalda stunden mitt på dagen går åt till vila – för att orka med. Samtidigt är det enligt Susanne och Helena svårt att släppa jobbet under de timmarna.
– Du är i jobbet, fast du inte är på jobbet. Hela dagen är egentligen jobb, fast du får inte betalt för hela dagen. Sedan finns det folk som bor utanför och de hinner knappt hem, säger Susanne.
Helena nickar, fyller i:
– Det blir ett jäkla farande, fram och tillbaka.
Susanne tror att synen på yrket hade förbättrats utan delade turer.
– Får vi bättre arbetsförhållanden pratar vi också lite annorlunda om vårt jobb. Nu är det tufft. Jättejättetufft, fastslår hon.