De (v)ägrar vinster i välfärden

De vill inget lova, men får V vara med och styra tänker de jobba för att försöka få bort delade turer och vinster i välfärden. Men man är inte beredda att betala vilket pris som helst för en plats i majoriteten.

Delade turer måste bort menar Kerstin Lundberg och Vänsterpartiet.

Delade turer måste bort menar Kerstin Lundberg och Vänsterpartiet.

Foto: Sofia Axelsson

Motala2018-07-30 14:00

Åtta år i rad vid makten har det blivit för Vänsterpartiet hittills. Ja, bortsett från någon månad när S och MP kastade ut dem ur Solidariskt Motala. I dag tycker V-toppen Kerstin Lundberg att läget är bra, men:

– Vi ska gå ut i valrörelse själva. Det känns som en frihet att stå för sitt eget partis värderingar och åsikter. Det är så det ska göras. Man går till val själva och sedan får valresultatet avgöra vad det blir för förhandlingar.

Har ni tröttnat på de andra?

– Nej. Men det är lite upp och ner. Vi vill påverka så mycket som möjligt och tycker att vi delvis har gjort det. Problemet är att det inte syns utåt.

Kerstin Lundberg tycker att det ofta är S som får äran för besluten, eller Solidariskt Motala som helhet.

– Men det var ju inte för inte som de kastade ut oss. Och tog tillbaka oss.

Skälet till återföreningen är enligt Kerstin Lundberg att SD annars fått en vågmästarroll och att Alliansen blivit störst. Men hon är också tydlig med att de inte stannar till vilket pris som helst.

– Om S och MP tar beslut som vi inte kan stå bakom då kan vi inte styra med dem. Vi måste inte sitta vid makten.

Hur det blir efter valet är förhandlingsfrågor menar hon. Och vill någon ha med dem i en koalition måste de gå med på V:s krav.

Är det inte ärligare att berätta för väljarna vilka ni vill regera med. Då vet de att en röst på er kan innebära en röst på vissa andra partier?

– På sätt och vis har du rätt där. Men i en valrörelse ska man stå för det som det egna partiet står för. Att det sedan händer saker efteråt, det gör man ju för att den politik som man gått till val på ska få största möjliga genomslagskraft.

Vilka partier kan ni tänka er att styra med?

– Aldrig, aldrig, aldrig SD. S och MP ligger närmast till, men det beror på.

Nej till SD motiverar hon med såväl deras invandringspolitik som viljan att privatisera och hur SD-politiker på andra håll i landet uttalat sig i jämställdhetsfrågor. Men samarbete med Allianspartierna utesluts inte helt, inte i sakfrågor i alla fall.

Flera Allianspartier säger att de inte vill samarbeta med varken er eller SD. Hur ser du på det?

– Fast vi är ett demokratiskt socialistiskt alternativ så anser många att vi är extrema. Men jag tycker att det extrema är att vara så höger att man vill sälja ut hela välfärden.

Trots att Kerstin Lundberg anser att V syns dåligt i Solidariskt Motala tycker hon ändå att de fått igenom en del krav som att stoppa ännu ett äldreboende i privat regi och få till ett avtal mellan kvinnojouren och kommunen.

– Och i jämställdhetsfrågor. I avtalet med IFK-bandyn har vi fått med att de ska ha ett tjejlag och kommunen har fått en jämställdhetsberedning.

Förra mandatperioden upphandlade S och MP ett äldreboende trots era protester. Nu gör de likadant med ett missbruksboende. Blir ni inte överkörda?

– Vi kommer kanske snart att sitta i förhandlingar igen efter valet. Och det blåser nya vindar inom vårt parti. Ibland har vi suttit kvar lite för länge till vilket pris som helst.

Finns det någon fråga där ni tvingats hålla med?

– Jag ska vara ärlig och säga att vi inte var överens om Piratköpet och Godegårds skola. Vi har inte blivit tvingade, men vi hade svårigheter där.

MP valde att lägga ner sina röster när det gällde speedwayen, varför gjorde inte ni det?

– Det var ett majoritetsbeslut i mitt parti.

Också gällande Godegårds skola stod en majoritet inom V bakom beslutet. I dag kräver dock partiet en utvärdering av hur nedläggningen gick till.

I förra valrörelsen lovade V att bekämpa de delade turerna inom omsorgen. Men dessa finns kvar. Nu vill man därför testa sex timmars arbetsdag på ett äldreboende.

– Då kan du enklare lägga ett schema utan delade turer.

Om ni kommer till makten, när är det då slut på delade turer?

– Inom nästa mandatperiod hoppas jag verkligen.

Vågar du lova?

– Nej, jag vågar inte lova något. Det är tufft med att hitta personal och arbetsmiljön. Jag vet inte om man som politiker ska lova något. Jag kan lova att kämpa för det. Man måste vara realist också, att bara lova saker när man är ett litet parti tycker jag är oärligt.

Inför förra valet ville V också se fler lärare i skolan och mer elevhälsopersonal. Inte heller det har gått igenom. En förklaring är brist på skolpersonal, men Kerstin Lundberg säger också:

– Jag kanske var med optimistisk då.

Hon vill inget lova, men skulle ändå ställa krav i en förhandling efter valet. Förutom förslagen ovan kräver de också att de privata valen i hemtjänsten tas bort och att kommunen hbtq-certifieras. Vidare ska Platen bygga fler hyresrätter och fler äldre ska ges möjlighet att bo på äldreboende om de inte känner sig trygga hemma längre. Samtidigt kommer det då att behövas ännu fler boenden, en ekvation som kan bli svår att få ihop när det redan i dag är platsbrist. Kerstin Lundberg anser att det borde gå att snabbare få fram nya äldreboenden, men kan inte säga exakt hur. Alliansen menar dock att problemet är V-kraven om att slippa privata aktörer.

– Vad skönt det måste vara att kunna ha så enkla förklaringar till allt. Så är inte fallet. Men vilken makt vi fick där helt plötsligt.

Men när det finns privata företag som har lösningar samtidigt som ni har en lång kö, varför säger ni då nej?

– Vi måste tänka långsiktigt. Alliansen vill privatisera så mycket som möjligt och sedan bara förvalta. Titta på allt som hänt med konkurser hos skolföretag, segregation i skolan, äldreboenden som misskötts.

Så det är okej med en kö i äldreomsorgen hellre än att låta en privat aktör komma in?

– Nej, vi tycker att kommunen måste bli snabbare.

Bland befolkningen finns ett brett stöd mot vinster i välfärden. Kerstin Lundberg nämner själv statistik om att så mycket som 80 procent av svenskarna håller med dem. Så varför har V då inte 80 procent av rösterna? Hon skrattar.

– Många håller med om de reformer som vi har fått igenom, men när det kommer till att faktiskt rösta på oss så är det tydligen ett stort steg.

Miljöfrågorna och kulturen finns högt upp på V:s agenda. De vurmar för passivhus, solceller och helt gratis kulturskola.

– Att kulturbidragen sänktes kom som en chock. Det vill vi titta på igen. Vi tycker också att man ska titta på kulturen gentemot idrotten och fördelningen där.

När hon ändå håller på att lova alla saker så fortsätter Kerstin Lundberg till satsningar på fritidsgårdar och att ta tillbaka fältassistenterna.

– Jag tänker på det där mordet. Det är ju fältassistenter som kan fånga upp unga på glid. De är viktigare att ha än en massa mellanchefer.

Få bort delade turer, höjda kulturbidrag, återinföra fältassistenter. Samtidigt är kommunens ekonomi hårt ansträngd. Frågan är var V hittar pengar till nya satsningar och besparingar.

– Om sex timmars arbetsdag minskar sjukskrivningarna så tjänar man in en massa pengar, säger Kerstin Lundberg och tillägger att mycket nog kan lösas av verksamheterna själva utan politikernas inblandning.

För hon har svårt att berätta var de ska hitta pengarna. En tanke är att minska lokalbehovet genom att tjänstemännen delar kontor och att centralisera administrationen.

– Jag tror att vi har en massa processer som kanske inte är så moderna. Men sedan tror jag att vi väger och mäter så mycket. Vi kan inte mäta hur bra en undersköterska bemöter en dement eller hur bra en lärare får en elev att förstå ett mattetal.

V och majoriteten har fått svidande kritik från oppositionen för att de lånar stora belopp till investeringar. Inför förra valet sa Kerstin Lundberg att V egentligen inte vill låna pengar. Ändå har man återkommande ställt sig bakom lån i 100-miljonersklassen. Hon skrattar och förklarar att Motala blivit en tillväxtkommun.

– Då tänker jag att det inte går att spara i ladorna för att finansiera allt med egna medel.

Men det man lånar måste man någon gång betala tillbaka.

– Ja. Ibland kan jag tänka att “det får inte gå längre än så här”. Men det dyker ju upp saker som vi behöver för att växa.

Det är en balansgång mellan viljan och att ha ekonomi för det. Hon tar aktivitetshallen som exempel.

– Jaha, skulle vi skippa hallen då? Då har vi ju inget elitserielag.

Måste en kommun har ett elitlag?

– Nej, men det är ju inte så dumt. Och det finns en gammal kärlek till bandyn, det är en gammal arbetarsport. Det är ju lite hjärta i det där för Motala och jag känner också så. Och jag tror att hallen kan användas till mer än bandy.

LÄS MER: Om att prioritera rätt

LÄS MER: C har fokus utanför 50-skyltarna

lina.handberg@ostgotamedia.se

Snabbfrågor

Antal mandat: fyra.

Antal efter valet: sex.

Viktigaste valfrågan: jämlikhet tar jag den här gången.

Viktigaste framtidsprojektet i Motala: Lalandia.

Hur ska kommunen bäst ta tillvara på Lalandia: genom att tillsammans med företagen haka på nu och utveckla.

Hur vill ni utveckla landsbygden: försöka påverka så att det ska finnas vettig kollektivtrafik och digitalisera hela landsbygden.

Om ni kommer till makten vilken plats har då Motala i Svenskt Näringslivs företagsrankning år 2022: ingen aning. Det är en attitydundersökning som jag inte ser som så viktig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!