För föreningens ordförande och vice ordförande består veckan av föreläsningar och diskussioner om just glaukom.
– Varför är det så viktigt att prata om kan man fråga sig. Jo, det är en sjukdom som tar flera år att utveckla sig. Än i dag kan man inte bota den, säger Mona Krieg, ordförande i Glaukomföreningen Östergötland, och fortsätter:
– Tänkt på det om ni har barn, tala med dem om det. Allt går ut på att bromsa förloppet med ögondroppar.
Glaukom, eller grön starr som man även kallar det, är en ögonsjukdom som drabbar synnerven och påverkar synfältet. Ögonsjukdomen drabbar ofta de mellan 65-75 år.
– Det behöver inte vara förknippat med högt ögontryck även om man länge trodde det. Så om man har det i familjen, det vill säga bland sina föräldrar, syskon eller mor- och farföräldrar, så är det bra att kolla upp det och gå på återkommande kontroller, säger Mona.
– Det är en smygande, lömsk och kronisk sjukdom, fortsätter Birgitta Sääf, vice ordförande i Glaukomföreningen Östergötland.
Risken för att en person med glaukom ska bli blind ligger omkring 15% i Sverige.
– 5000 personer i Sverige behandlas i dag för glaukom, men det finns 5000 till som går och inte vet om att de har det. Det är därför vi tjatar. Ofta när man upptäcker det så har det redan börjat påverka synfältet, säger Mona.