Hedersrelaterat våld. Förtryck, könsstympning av barn, tvångsgifte, skam. Svåra och obehagliga samtalsämnen som många gärna undviker. Samtidigt så är det just det svåra vi måste prata om, menar Nour Yones Adel, integrationsledare inom Motala kommun.
– Om vi inte vågar prata om det, så kommer vi aldrig våga agera när vi ser det. Och detta gäller alla människor, inte bara svenskar eller bara invandrare från vissa länder, förklarar hon.
Andra halvan av sista föreläsningsdagen på Via Ekenäs ska snart dra igång. Projektet är en del av ett förebyggande arbete där flera aktörer medverkar. Yones Adel agerar tolk medan föreläsaren och integrationssamordnaren Lara Kheiroujan talar svenska.
– Vi är väldigt tydliga med att det här inte handlar om kultur eller religion. Det handlar om svenska, till och med internationella, lagar och mänskliga rättigheter, berättar Kheiroujan.
Ämnena som diskuteras väcker såklart reaktioner hur försiktig föreläsaren än är. Maezen Ramadan har lyssnat sedan dag ett och har fått mycket att tänka på.
– Jag trodde att hedersvåld var något som föregick för 30 år sedan. Kvinnor ska absolut ha samma rätt att bestämma över sina liv som män, säger han.
Det finns inget som talar för att denna föreläsning skulle vara den sista. Ett projektförslag är att Yones Adel tar fram ett program där Via Ekenäs deltagare informeras i frågor som är viktiga för en lyckad integration.
– Inte bara om hedersvåld utan om demokrati, miljö och allt annat i samhället, säger Yones Adel.