Klart: De ska driva krogen i museet

Det blir Ulf Ranheimer och Anders Bruhn som kommer att arrendera restaurangen i Motormuseet. Fokus kommer att ligga på svenska klassiker.

Ulf Ranheimer och Anders Bruhn säger att de längtar tills de går öppna.

Ulf Ranheimer och Anders Bruhn säger att de längtar tills de går öppna.

Foto: Andreas Ekström

Motala2021-05-21 15:00

I början eller mitten av juni beroende på hur det går med alkoholtillståndet och dess handläggningstider öppnar den nya restaurangen i Motormuseets lokaler. Trots att coronapandemin fortfarande har världen i ett järngrepp valde krögarna att satsa på en ny restaurang i Motala. 

– Det är i de lägsta konjunkturerna som man ska satsa och vi tror att det kommer vända relativt fort, säger Ulf Ranheimer.

Både Anders Bruhn och Ulf Ranheimer har jobbat i krogbranshen i flera år, då framförallt i Stockholm på flera olika restauranger som Prinsen och Grand Hotel där just den klassiska svenska husmanskosten varit i fokus. Något de tagit med sig till restaurangen i hamnen. 

– Vi har ett koncept som vi kallar Rönnerdahls, det bygger på en av Everts Taubes karaktärer. Det är mycket klassiska svenska smaker med salt, sött, syra och beska finns i öl och snaps. Vi har sett när vi arbetat att det är inte franska sniglar som folk vill ha utan svensk husmanskost, säger Anders Bruhn. 

De svensk klassikerna kommer att lagas av Conny Gustafsson, som blir köksmästare på restaurangen. Han har tidigare haft hand om köket på Motormuseets restaurang, han har även varit köksmästare på Operabaren i Stockholm. Under pandemin har han haft Mormor Signes skafferi.

– Det är ju ganska exakt på dagen fyra år sedan jag slutade på restaurang Nostalgi. Det ska bli spännande att vara tillbaka i ett kök jag ritat. De här killarna har samma typ av bakgrund som jag också med svenska smaker. Det ska bli kul, säger han.

Arrendatorerna hade paus från branschen men kände att de saknade den och har varit på jakt efter en restaurang och när restaurangen dök upp slog de till.

– De senaste tio åren har jag jobbat som affärsutvecklare inom konferens men sista två åren har passionen för krogbranschen kommit tillbaka och vi har letat efter en krog. Sedan såg vi i tidningen Besöksliv att de sökte efter en krögare att arrendera krogen. Museet har 160 000 besökare per år, Motala är en fantastiskt sommarstad, läget på restaurangen och man kände att alla bitar föll på plats, säger Ulf Ranheimer.

Krögarna planerar att bygga ut uteservering mot det som i dag är baksidan av huset. 

– Vi har fått tillstånd att bygga ut den här delen av uteserveringen som vetter mot Vättern med 100 platser. I dag säger man att det här är baksidan men när vi är klara ska det här bli framsida, säger Anders Bruhn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!