De riggar ny aktivitet i Lokverkstan

En plattform för både företag och arbetssökande. Det är vad Tillväxt Motala vill och hoppas med höstens aktivitet på Lokverkstan.

Annelie Niklasson och Tess Madeling, projektledare för nya Jobb- och kompetensmässan i Motala, hoppas att mässan ska skapa broar mellan företag i kommunen och arbetssökande.

Annelie Niklasson och Tess Madeling, projektledare för nya Jobb- och kompetensmässan i Motala, hoppas att mässan ska skapa broar mellan företag i kommunen och arbetssökande.

Foto: Lillian Andersson

Motala2023-09-10 18:00

Med en månad kvar till nya jobb- och kompetensmässan är det full fart på Tillväxt Motala för att få allt att falla på plats.

– Nu märker vi att det börjar fylla på, säger Annelie Niklasson om att det dröjt lite innan företagen bokat in sig men att hoppet finns att fylla de 70 utställarplatserna.

Beslutet att göra mässan kom efter att många företag i Motala kommun, i en undersökning, pekat på behovet av ny personal och svårigheten att hitta kompetens.

– Vi vill skapa en plattform för ett nätverk, att få se och möta företagen som ställer ut. Men också nästan som speeddating mellan arbetssökande och företagen, säger Tess Madeling.

De beskriver mässan som mer konkret än andra företagsmässor, att den ska kunna leda till jobb för den som behöver och till kompetenstillskott för företagen.

– Jag tror att mässan ligger lite i tiden. Dels för att locka hit studenter, och att de ska förstå att det finns möjligheter i en mindre stad. Dels tror jag att detta inte kräver så mycket av företagen, det handlar inte om en mässa i flera dagar för den tiden finns inte. Utan här är det tre effektiva och kvalitativa timmar en förmiddag och inte så mycket arbete, säger Niklasson.

Hittills är det en rejäl blandning av företag som bokat in sig, vilket de båda tycker är bra. Till det har utbildningssidan nappat. Linköpings Universitet, Bona Folkhögskola med flera kommer finnas på plats. Att ha med dem tycker Niklasson och Madeling är viktigt, då ett möte mellan en person och ett företag kan leda till något intressant, men att det kan behövas utbildning och kompetensutveckling för att bli en anställning.

Sistaårseleverna på gymnasieskolorna är inbjudna och samverkan sker också med arbetsförmedlingen för att ge arbetssökande ytterligare ett sätt att få kontakt med företagarna. Men från Tillväxt Motala vill man inte sätta några gränser utan låter det vara öppet för alla.

– Vi vänder oss till studenter, arbetslösa, pendlare, den som vill byta karriär - ja, till alla, säger Niklasson.

Den 11 oktober de slår upp dörrarna i Lokverkstan för den korta och intensiva mässan och förhoppningen är att det kommer bli starten på något återkommande.

– Vi är inne i en lågkonjunktur och jag känner att detta kan bli något positivt, att det händer något bra för Motala kommun, som en boost, säger Madeling och Niklasson fyller i:

– Trots lågkonjunktur finns det företag som är hungriga och tänker nästa steg. Och då vill vi hjälpa dem.

Det 11 oktober de slår upp dörrarna i Lokverkstan för den korta och intensiva mässan.
Det 11 oktober de slår upp dörrarna i Lokverkstan för den korta och intensiva mässan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!