Ny näringslivsrapport: "Just nu växer vi"

Det går bra för Motala nu, det menar Magnus Lindberg, vd för Tillväxt Motala. Nu presenterar han resultat från en ny näringslivsrapport.

Peter Ingesson, kommundirektör - Mark Henriksson (M) kommunstyrelsens ordförande - och Magnus Lindberg, vd Tillväxt Motala.

Peter Ingesson, kommundirektör - Mark Henriksson (M) kommunstyrelsens ordförande - och Magnus Lindberg, vd Tillväxt Motala.

Foto: Victor Berlin

Motala2022-02-07 15:28

Det är en rejäl dragning av läget för Motalas näringsliv som väntar inne i kommunhuset – Tillväxt Motala och Motala kommun har kallat till presskonferens. Tillväxt Motalas vd Magnus Lindberg drar igång en presentation och förklarar hur näringslivet utvecklats de senaste åren. Det är färska siffror som ska belysas.  

Men först får vi lite bakgrund. Kommundirektör Peter Ingesson återger i korthet den kris kommunen ställdes inför när flera stora företag lämnade orten i början av 2000-talet, med 4 000 tappade industrijobb som resultat. Därefter hur man gått från att vara en storindustristad till att bli en småföretagarkommun.

– Från ett bottenläge från 2000 fram till 2010, sen framåt, så har det hänt väldigt positivt på slutet. Lalandia upptäcker oss, och vi upptäcker att andra har upptäckt oss. Just nu växer vi och har glädjande siffror, säger kommundirektör Peter Ingesson. 

Näringslivsrapporten som Tillväxt Motala har tagit fram är uppdelad i tre delar: 1 resultatet från den lokala företagsenkäten som de gjort i januari. 2 uppföljning av hur arbetslöshetssiffrorna har utvecklats i kommunen. 3 Statistik hämtat från Dun & Bradstreet, med information om hur kommunens näringsliv ser ut. Information som sammanställts från alla bolag i kommunen, rapporten bygger på företagens officiella årsredovisningar.

– Det vi följer är utvecklingen 2015–2020. Man tittar både på fem år och 2020 enskilt, förklarar Magnus Lindberg.

Mycket information följer. Enligt statistiken har näringslivet en god utveckling och lönsamhet under perioden 2015–2020.

En av de delar som sticker ut är hur förädlingsvärdet har ändrats under åren. Magnus förklarar vad begreppet innebär:  

– Det är företagens försäljning/fakturering – inköp av varor & tjänster. Det som är kvar kallas förädlingsvärde och ska täcka personalkostnader, kapitalkostnader (lån) och utdelning till aktieägare. 

Mellan 2019–2020 har Motala vuxit i förädlingsvärde med 10 procent. Under samma period har företagen i Östergötland stått på noll, Sverige har haft en ökning med en procent, enligt rapporten.


Under de senaste tio åren har det skapats ungefär 1 000 nya företag i Motala.

Hur många av dessa är kvar?

– Jag har ingen data på överlevandegraden men vi ser att vi är cirka 1 000 fler företag än innan ”krisen”. Det tillkommer 40-100 nya företag per år.

Under 2021 ökade antalet aktiebolag i kommunen med 56 stycken, och 82 nya arbetsställen. 2019–2020 skedde en tvåprocentig ökning i antal anställda i Motala, att jämföra med plus en procent i länet, och minus en procent i landet, samma period, enligt rapporten.

– Det här är exceptionellt goda siffror, då har det varit under pandemi-år, säger Magnus Lindberg.

– Vi har kommit ur en kris som var i botten 2012. Näringslivet har ställt om. Vi har en helt annan dynamik, en helt annan bredd på bolag än vi hade tidigare. En hel del företag har haft det tufft, ändå har vi ökat på bra.

– Motala har vänt upp. Man har jobbat aktivt under lång. Nu börjar vi nå fram, och det syns i de här siffrorna, säger Mark Henriksson (M) kommunalråd.


Näringslivet i kommunen består idag till 55 procent av företag som är yngre än 10 år, enligt rapporten. Peter Ingesson säger att det nu finns en annan typ av robusthet i Motalas näringsliv, med många mindre företag.

– Händer det ett stort företag någonting så är det hundratals anställda berörda, nu är det en stor bredd i näringslivet. Och givetvis bredare portfölj med möjlig sysselsättning, säger han. 

Nu till näringslivsrapportens andra del. Läget med arbetslösheten. År 2011 låg ungdomsarbetslösheten i kommunen på 32,9 procent, och arbetslöshet bland 16-64 år på 13,3 procent. Tio år senare har ungdomsarbetslöshet sjunkit till 13,7 procent, och 7,9 procent arbetslöshet 16-64 år, enligt siffror från Arbetsförmedlingen.

– Vi har inte haft så här låg arbetslöshet sen 2009, säger Lindberg, och berättar att arbetslösheten sjunkit snabbare i Motala än i Sverige och Östergötland under sista året.

Oppositionsrådet Elias Georges (S) deltar i mötet via videolänk:

– Vad gäller arbetslöshet så är det ett statligt uppdrag som arbetsförmedlingen jobbar med, men vi har haft en god samverkan, lokalt över tid med arbetsförmedlingen med vår arbetsmarknadsenhet. Som kommun har vi gjort stora egna satsningar sen 2011.  Det har påverkat siffrorna vi ser idag, säger han.

Sista delen i Tillväxt Motalas näringslivsrapport är, som tidigare nämnts, deras egen temperaturmätning av vad medlemsbolagen tycker om det lokala näringslivet. I början av januari skickades en enkät ut till de 380 medlemmarna, 125 svarade.

– 45 procent av bolagen räknar med att man ska öka bemanningen. 65 procent räknar med att de kommer att öka omsättningen – 10 procent mer än tidigare, säger han.

Några ”snabba kalla fakta” ur enkäten av de svarande företagen: 80 procent av företagen anser att bilden av Motala är bra eller mycket bra. 83 procent anser att företagsklimatet är bra eller mycket bra.

En av frågorna gällde hur pandemin påverkat företagen.

– Närmare 60 procent säger att omsättningen utvecklats bra under pandemin. Tittar vi på bolagens vinst så är det ungefär samma sak,  fler uppger att vinsten ökat under pandemin än att den sjunkit, säger Magnus.

– 55 procent eller ännu mer räknar med att bolaget kommer att utvecklas bättre efter pandemin än det gjorde innan.

 Peter Ingesson menar att undersökningarna är trovärdiga.

– Det är inte en undersökning, det är inte en bransch, utan det är totalt sett, återkommande flera parallella undersökningar. Det gör att vi kan ha hög tilltro till det här att klimatet pekar bättre och bättre i rätt riktning, avslutar Peter Ingesson.

Ny Näringslivsrapport

Tillväxt Motala tar fram rapporten. De uppger att syftet är att få ett uppdaterat nuläge för att bättre kunna bidra till näringslivets utveckling.

Rapporten presenteras årligen under kvartal 1 sedan 2021. Den ska ge en överblick i hur näringslivet utvecklas på kort och lång sikt.

Rapporten är en summering av offentliga data som baseras på aktiebolagens, kommanditbolagens och de större ekonomiska föreningarnas bokslut, data från Arbetsförmedlingen och Tillväxt Motalas årliga Näringslivsindex.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!