De överlevde Förintelsen

"Mitt liv började när jag träffade Dina." Jovan och Dina Rajs berättade på Motala bibliotek om att vara judar under andra världskriget, och om deras liv tillsammans i Sverige.

Emma Bohlin tar en bild med Jovan och Dina Rajs efter föreläsningen.

Emma Bohlin tar en bild med Jovan och Dina Rajs efter föreläsningen.

Foto: Hedda Themner

Motala2019-02-02 12:00

– Det var inte så klokt att födas som judiskt barn på den tiden. När kriget började levde ungefär 1 600 000 judiska barn under 14 år i Europa. Cirka 1 500 000 barn dödades i Förintelsen. Vi råkade överleva, berättar Dina Rajs.

Samtidigt visar hon svartvita bilder på två små barn. Det är Dina, 3 år gammal och Jovan, 8 år gammal.

Paret besökte Motala bibliotek för att berätta om sina liv och den bok de skrivit tillsammans, "Att återvända till livet". Att Dina och Jovan Rajs ofta pratar inför folk var inte svårt att räkna ut. Efter föreläsningen gick en person i publiken fram och sade till dem: "Det var som att ni berättade med en röst, ni vet precis vad den andre tänker".

Först började Dina Rajs med att ta publiken med till hennes barndom och uppväxt under andra världskrigets start. För parets historia tillsammans började inte förrän efter kriget, även om de båda kommer från forna Jugoslavien.

– Mamma var väldigt rädd. Jag minns en dag när det var vår och vi var ute. Tyskarna gick från hus till hus och letade efter gömda judar. Vi var ute på loftet, och grannfrun ropade "de har kommit till vårt hus för att hämta en judisk familj", berättade Dina Rajs.

Det var inte Dinas familj de skulle hämta den gången. Hela hennes familj överlevde, trots att de många gånger var ofattbart nära att bli upptäckta av tyskarna på sin flykt i Europa.

När Jovan Rajs börjar berätta är det en ännu mörkare historia han bär på. Han talar om bussarna där hans mamma och familj stängdes in och förgiftades av avgaser.

– Jag minns när jag vinkade av min pappa, vi trodde att de skulle jobba. Sedan kom det ordet att alla judiska kvinnor och barn skulle komma till stadens mässhallar. Då går mamma, min äldre bror, mormor, mostrar, fastrar och kusiner till hallarna. Av en för mig konstig anledning lämnade mamma mig till sin syster, berättade Jovan Rajs.

Hela hans släkt mördades under andra världskriget. Själv tvångsarbetade han och satt till slut i koncentrationslägret Bergen-Belsen, där han var nära att dö av svält.

Men de båda överlevde, och träffade varandra på ett judiskt sommarkollo 1955. Jovan Rajs utbildade sig till läkare och Dina Rajs till arkitekt. 1968 fick Jovan arbete på patologen i Linköping, och där började paret sitt liv tillsammans i Sverige.

– Jag hade mycket mardrömmar, men tur i livet. Mitt liv började faktiskt 1955 när jag träffade Dina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!