På Stora torget hade runt 100 personer samlats för att lyssna till tal och sång från Kvinnojourens medlemmar. Ordförande Tina Olby pratade om hur viktigt det är att fortsätta kampen.
– Man hedrar kvinnor och kämpar för kvinnors rättigheter över en stor del av världen den 25 november. Det är den dagen och åttonde mars som vi jobbar opinionsmässigt och även här i Motala kommun gör vi det, säger Tina Olby.
Kvinnojouren står i bräschen för kampen, opinionen och den biten i Motala berättar Tina Olby. Just denna dag pratade de mycket om dödade kvinnor. Med på torget fanns en installation med 16 par röda skor.
– Det är för att hedra dödade kvinnor. Man har räknat på att från år 2000 till nu så är det ungefär 16 kvinnor per år i snitt som dödats av en man i nära relation i Sverige, berättar Tina Olby.
Under att av talen hölls en tyst minut för den kvinna som dödades i Motala nyligen. Tystnaden lade sig tung över torget.
– Vi hade det i Motala för inte så länge sedan. Det ligger färskt i minnet, det finns överallt, säger Tina Olby.
En annan sak som togs upp i talen är att vi inte ska glömma det som kom fram under Metoo. Tina Olby säger att vi måste fortsätta kämpa för det, då det var ett så stort omfång på kvinnor som har blivit utsatta och är utsatta för mäns våld som vågade träda fram under förra hösten.
– Kvinnojouren möter det här, vi möter Metoo varje dag på jouren med kvinnor som söker stöttning från oss, säger Tina Olby.
De senaste femton åren ungefär har Kvinnojouren arrangerat liknande "kvinnofestationer", som de kallar demonstrationerna, runt den 25 november, där de visar upp sig, visar att de finns och vad de tycker. I år hade Tina Olby lokalpolitiska inslag i sitt tal.
– Jag tycker att representationen när det gäller politiska positioner, maktpositioner, är så snedfördelad. Det är i Motala kommun 100 procent män i presidiet, 90 procent män i kommunstyrelsen och 65 procent män i kommunfullmäktige. Det här går ju inte, det är totalt åt skogen. Det måste man göra något åt, politikerna måste jobba med jämställdhet, säger Tina Olby.
Kvinnojouren jobbar också med förebyggande åtgärder. De åker ut till skolor, främst gymnasieskolor, och föreningar och pratar om mäns våld mot kvinnor.
Kvinnofestationen var en kylig tillställning då vädret bjöd på minusgrader. Men för att åhörarna skulle kunna värma sig en aning serverades glögg och pepparkakor med venustecknet i glasyr på.