De kan få miljoner – tack vare Lalandia

Lalandias etablering kan bli en god affär för Folkets Hus-föreningen. Enligt avtalet när kommunen köpte Parken och Motalabadet kan föreningen ha rätt att få halva den vinst som kommunen gör vid en försäljning.

Foto: Anders Törnström

Motala2018-05-03 07:00

I april 2014 tog ett mycket oenigt kommunfullmäktige beslut om att köpa Folkets Park, Motalabadet och Gamla Folkets Hus. Badet och Parken kostade då 2,5 miljoner kronor. Men i avtalet skrevs det in att Folkets Hus och Park-föreningen skulle få en ersättning om kommunen sålde vidare marken och anläggningen. Klausulen om vidareförsäljning gäller fem år framåt från tillträdelsedagen under 2014 och innebar att föreningen skulle få hälften av vinsten vid försäljningen, minus den summa som kommunen betalat för marken. Exakt vilket datum som gäller är lite oklart, från början sade man 30 april, men i praktiken blev det inte förrän den 4 juni.

– Det här var en faktor som lades in i avtalet 2014. Då visste man ingenting om läget i dag och då fanns ingen koppling till Lalandiaaffären, säger kommundirektör Peter Ingesson.

SE MER: Så här kommer Lalandia att se ut

Föreningens vd Jessica Björk ger en liknande förklaring.

– När vi skrev avtalet hade vi en önskan om att marken skulle användas för att stärka Motala som stad, men också dess näringsliv och turism. Det har kommunen verkligen lyckats med. Men vi skrev då den här klausulen för att få med det, då visste vi ju inte riktigt vad kommunen skulle med marken till. Det fanns ju ett värde i marken och vi hade andra intressenter, men det här var en viktig del för oss, säger hon.

Kommunens värdering anger att all mark som skulle säljas till Lalandia är värd 61 miljoner kronor. Värdet på Parken är en stor del av det, nämligen minst 30 miljoner kronor. Det skulle innebära att Folkets Hus och Park-föreningen skulle kunna få närmare 14 miljoner kronor.

– Vi har inte diskuterat några belopp, säger Peter Ingesson.

Men det är mycket pengar, hur tänker ni kring det?

– Vi pratar inte om storheter. Vi vet om att klausulen finns och att den innebär att föreningen skulle få någon form av kick-back vid en affär, säger Peter Ingesson.

Jessica Björk vill inte uttala sig om hur föreningen ställer sig till det faktum att man skulle kunna få miljonbelopp.

– Vad den här klausulen betyder för oss i dag är en styrelsefråga. Men det är klart att vi behöver diskutera det med kommunen, säger hon.

Enligt kommundirektören förs just nu flera samtal med föreningen, även om Jessica Björk är tydlig med att man inte för några diskussioner om specifikt klausulen.

– Vi för diskussioner om en möjlig väg om det är så att det uppstår ett mervärde och hur vi då kan bistå föreningen. Det är en faktor som vi har med oss i arbetet, säger Peter Ingesson.

De diskussioner som just nu pågår mellan kommunen och föreningen handlar annars om en omförhandling av hyran för bland annat biblioteket och kulturskolan i Folkets hus.

– Där finns ju också ett visst renoveringsbehov. Vi är en stor hyresgäst och i de diskussionerna tittar vi på om vi gemensamt kan hitta en bra lösning, säger Peter Ingesson och fortsätter:

– Vi är en aktiv part i hur Folkets hus utvecklas och just nu förs flera diskussioner parallellt.

Om det är så att föreningen kan tänka sig någon annan form av kompensation för klausulen vill Jessica Björk inte kommentera. Peter Ingesson menar att den frågan är för tidig att diskutera. Han tror dock inte att klausulfrågan kommer att bli aktuell eftersom han tror att femårsperioden som är ett villkor sannolikt hunnit löpa ut.

Räknar ni alltså med att det dröjer så länge innan Lalandia skriver på?

– Vi ska gå mot ett köpeavtal så snabbt som det går.

Men du tror att klausulen löpt ut då?

– Ja, det tror jag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!