Sedan 2005 har föräldraskapstödsprogrammet Cope anordnats i Motala, och 7 februari drar vårens kurs igång.
– Det handlar om att förstärka föräldrarnas egen förmåga, säger Sara Axén, som håller i kursen tillsammans med Ammi Albinsson och Karin Hovlund.
Programmet är framtaget av den kanadensiska professorn Charles Cunningham och syftar till att ge föräldrar verktyg att förstå och bemöta sina barn, stärka föräldraskap, förbättra samspel i familjen och skapa ett nätverk för föräldrar. I vår riktar sig kursen till vuxna med barn mellan 3 och 12 år.
– Föräldrar, morföräldrar, bonusföräldrar, alla kan komma hit, säger Ammi Albinsson.
Under kursen är det mellan 25 och 30 personer som ses en gång i veckan för att förbättra sitt föräldraskap.
– Vissa tycker att det krånglas hemma, med barn som inte lyssnar, och vill ha stöd. Andra tycker att det rullar på bra hemma men vill ändå ha fler verktyg i vardagen, säger Karin Hovlund.
Gruppen ses nio gånger under våren och vid varje tillfälle går man igenom strategier för att bland annat bevara sitt lugn, planera i förväg och lösa problem. För att lära sig strategierna får man bland annat se på filmer av föräldrar som gör misstag med sina barn.
– Filmerna kan handla om en förälder som inte uppmärksammar sitt barn utan istället läser en tidning eller sitter med mobilen, säger Ammi Albinsson.
Kursens ledare tar upp lösningar som att lägga ifrån sig tidningen, söka ögonkontakt, vara nyfiken och intresserad.
– Egentligen är det enkla, självklara saker som vi pratar om, men som är lätta att tappa bort när man har fullt upp, säger Ammi Albinsson.
En av sakerna föräldrarna får lära sig under kursen är att hitta sina smipar: små men irriterande problem.
– Som förälder kan en smip vara att barnen inte städar eller att sambon aldrig plockar ur diskmaskinen. Men då får man fråga sig: är det värt att gå igång på? Vilka kan du smipa bort?
Hur man gör för att inte gå igång på de små men irriterande problemen är upp till var och en. Kanske är det att ta ett varv runt kvarteret, kanske att låsa in sig på toaletten. Här fyller gruppen en funktion då föräldrarna kan dela med sig av olika idéer.
Kursen uppmanar föräldrar att fokusera på förstärkande av positivt beteende och att bortse från negativt. Förhoppningen är att fokus på den grunden ska göra så att vissa problem försvinner, och att man därmed inte behöver tillämpa strategier som förebyggande av negativt beteende och gränssättning lika mycket. Om det inte fungerar är gränssättning någonting för varje familj att besluta kring.
– I en familj där barnen både slåss och slänger kläder omkring sig kanske man får välja vilken strid man ska ta. Kanske gäller det att plocka upp kläderna, inte gnälla över att de ligger där och ge barnen supermycket beröm när de själva plockar upp dem. Men att säga till när barnen slåss, säger Ammi Albinsson.
– Annars blir det lätt en tjatspiral hela dagen, då blir det inte trevligt i familjerna, säger Karin Hovlund.
Innan Cope startade i Motala var det många föräldrar som sökte hjälp om barnuppfostran, och vårens kurs är nästan helt fullbokad.
– Många tycker det är kul att hänga här och prata föräldraskap, säger Ammi Albinsson.