Den ena insatsen handlar om att elever, lärare och föräldrar ska få samma verktyg i frågor som rör livsstil, lust till att läsa och konflikthantering. Den andra att lärmiljön stärks genom att utveckla ledarskapet i klassrummet genom att utgå ifrån elevperspektivet, ”Så här vill jag ha det i skolan”.
– Vi har ett viktigt skoluppdrag där vi måste öka samarbetet och skapa samsyn mellan vårt uppdrag och föräldraskapet, säger Anna-Karin Höjer.
Ibland, förklarar hon, kan barn uppfatta att de får dubbla budskap kring sitt lärande. Därför vill man nu förstärka föräldraskapet och skapa intresse och förståelse att reflektera, för att även kunna ge stöd i hemmamiljö.
En annan del i samma projekt är att göra lärmiljön tillgänglig för alla elever.
– Att stärka ledarskapet i klassrummet och utveckla den kollegiala reflektionen för pedagogerna blir en viktig del i projektet. De ska i sin tur kunna möta upp eleverna och få dem att förstå och reflektera över sin roll i skolan, säger Anna-Karin Höjer.
I vår väntar flera föreläsningar för såväl personal som elever och föräldrar. Den första hölls nu i veckan då livsstilspedagog Anna Nygren mötte ett fullsatt församlingshem i Nykyrka. Föräldrar till barn på de båda skolorna fick möjlighet att lyssna till hennes erfarenheter kring inlärning i ett samhälle där skärmtid konkurrerar med såväl skolarbete som fysisk aktivitet. Hur sätter man gränser och vad får spelen för inverkan på hälsan?
Anna Nygren som tidigare jobbat som lärare, presenterade även siffror från Ung livsstil som visar att 63 procent av de tillfrågade föräldrarna har dåligt samvete för sina barns skärmtid. Drygt hälften oroas över hur barn påverkas av den.
Något som också lyftes var föräldrars egna beteendemönster, som kan påverka hälsan. Både när det gäller mobilanvändning, och huruvida man skippar frukosten hemma innan jobbet.
”Ibland måste man titta på sig själv först”, uppmanade Anna Nygren.
De följande två föreläsningarna kommer att handla om hur man kan öka barns lust att läsa, konflikthantering, förhållningssätt och bemötande när barn inte vill.
Anna-Karin Höjer upplever att pedagogerna på skolorna uppskattar det nya projektarbetet.
– Det blir en samsyn kring hur vi ska arbeta. Vi samlar gemensam kunskap och delar erfarenheter. Tröttheten är borta med det positiva klimatet, säger hon.