Undersköterskor efterlyser bättre planering

Undersköterskorna Marie Pettersson och Bettan Holmberg jobbar i hemtjänsten. De ser flera delar som skulle kunna vara annorlunda och spara tid.

Marie Holmberg och Bettan Holmberg, undersköterskor i hemtjänsten, går igenom listorna med dagens arbete. Listor som ofta kräver omplanering för att de ska slippa åka kors och tvärs.

Marie Holmberg och Bettan Holmberg, undersköterskor i hemtjänsten, går igenom listorna med dagens arbete. Listor som ofta kräver omplanering för att de ska slippa åka kors och tvärs.

Foto: Lillian Andersson

Motala2021-09-28 06:00

Fler hemtjänsttimmar i Motala än i jämförbara kommuner och problem att beräkna tidsåtgång. Ett stort underskott i äldreomsorgens ekonomi ihop med framtidens brist på undersköterskor. Enligt socialdirektör Pernilla Thunander krävs en omställning och att hitta tidstjuvarna.

– Nyckelordet är kommunikation. Genom en bättre kommunikation skulle mycket kunna sparas och effektiviseras, säger Marie Pettersson.

De tar rutiner kring den enskilde brukaren, vilka insatser som ska göras och inte, som första exempel. Bettan Holmberg förklarar att de som undersköterskor snabbt märker när beslutade insatser, och till det tid, inte stämmer med behovet.

– Tidigare kunde vi som undersköterskor lägga ett meddelande till handläggarna, men så får vi inte göra längre. Det ska den enskilde göra själv vilket inte alltid fungerar. Då blir det lätt att beslutade insatser inte görs, för de behövs inte, men tiden ligger kvar, säger hon.

Att undersköterskorna i hemtjänsten har ett antal enskilda som de är kontaktpersoner för, personer som de har lite extra ansvar för, gör ingen skillnad menar de. 

Dagsplaneringen, vilka de ska besöka och i vilken ordning, är också ett bekymmer berättar de.

– Där måste det vara ett systemfel, verktyget man jobbar med helt enkelt. Den planering som vi får ut innebär alldeles för mycket åktid och det blir väldigt ryckigt. Ibland möter man en kollega i samma trapphus, därför att planeringen inte är lagd så att en av oss går i den trappan medan den andra är på annat håll, säger Bettan Holmberg.

De säger också att när de får ut listorna upptäcker de ofta ”fel” och planerar om själva. Tid som de inte skulle behöva lägga om systemet fungerade som det skulle menar de.

Tankarna om att tvätt och städ kan tas bort från deras arbetsuppgifter ser de som positivt.

– Låt undersköterskor få vara undersköterskor. Jag har inte utbildning för att städa professionellt, säger Marie Pettersson.

– Att ta bort städ och tvätt det skulle innebära att vi fick fokusera på omvårdnaden i stället, säger Bettan Holmberg.

Marie Pettersson såg gärna att det blev mer teamarbete med sjuksköterskor, rehabilitering och även slutenvården, och tror att det både skulle spara tid och ge bättre omsorg. Bettan Holmberg tar upp arbetstiderna där hon tror att en förändring skulle ge bättre hälsa hos personalen och med det färre sjukskrivningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!