Därför släppte polisen inte information om utredningen

Polisen höll tyst om våldtäktsutredningen – trots att den okända gärningsmannen var på fri fot. "Vi ansåg att det kunde förstöra mer än hjälpa", säger utredaren.

En misstänkt våldtäktsman på fri fot. Motalapolisen valde att inte informera allmänheten om händelsen för att inte förstöra utredningen, enligt förundersökningsledaren.

En misstänkt våldtäktsman på fri fot. Motalapolisen valde att inte informera allmänheten om händelsen för att inte förstöra utredningen, enligt förundersökningsledaren.

Foto: Anders Törnström

Motala2022-08-27 06:01

Den misstänkta våldtäkten ägde rum i Motala den 9 juni i år. Enligt kvinnan, som vi har intervjuat och kallar för Julia i artikeln, var gärningsmannen en obekant person som tog sig in i hennes hem och överföll henne. När polis kom till brottsplatsen var förövaren borta.

Polisen valde att inte gå ut och berätta om fallet för allmänheten. Det har sina förklaringar, uppger Malin Jerner, förundersökningsledare vid Motalapolisen:

– I vissa utredningar kan det vara så att det kan förstöra mer än det kan hjälpa om det kommer ut i tidningar. Vi hade spaningsuppslag och ansåg det då vara en enskild händelse.

Den 28 juni misstänks samme gärningsman ha tagit sig in genom en öppen balkongdörr och våldtagit en annan kvinna i Motala. Då valde polisen att efterlysa tips från allmänheten.

– Där hade vi inte samma förutsättningar i ärendet. I den första händelsen hade vi tekniska spår, vilket vi inte hade i den andra på samma sätt.

Kan det inte vara viktigt att uppmärksamma kvinnor på att det har skett den här typen av brott i Motala?

– Absolut, jag förstår hur du tänker, men ändå kände vi att det kunde förstöra mer än göra nytta just då med tanke på de åtgärder vi gjorde och på den tekniska bevisningen som vi hade.

En man i 35-årsåldern är misstänkt för de två våldtäkterna i Motala och sitter häktad i väntan på åtal. Han förnekar brott, enligt sin försvarsadvokat Pierre Frennesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!