I grunden handlar det om att väcka och belysa frågan om arbetet för att motverka klimatförändringarna och dess effekter.
– Det är ett väldigt trevligt och intressant arrangemang som lyfter frågan på ett bra sätt, säger kommunekolog Fia Sundin och fortsätter:
– Klimatförändringarna påverkar den biologiska mångfalden på många sätt. Till exempel så jobbar vi med att restaurera våtmarker som gynnar många olika organismer.
När det gäller klimatförändringar - vad är akut i trakterna häromkring?
– Man har sett att det är mycket mindre flöden i våra vattendrag och våtmarker över huvud taget. Till exempel så har vi jobbat mycket med våtmarker kring Boren. Det var många som var helt torrlagda på grund av den extrema torkan som var 2018. Då kan man tänka att det blir mer extremvärden som är en del av klimatförändringarna.
Motala kommun har tio ansvarsarter - vilka arter är det?
– Det är ett begrepp inom naturvårdsbiologin för arter som har sin utbredning inom ett visst begränsat område. Exempelvis trumgräshoppan som är en utrotningshotad gräshoppa i Motala kommun. Då ska vi jobba för att bevara den, ha kunskap om den och göra restaureringsåtgärder för att gynna den. Sen har vi kalkkärrsgrynsnäcka som finns i kalkkärr, något som vi har mycket av i Motala kommun jämfört med andra kommuner.
– Varje art i ett ekosystem påverkar varandra, plockas någon art bort så blir systemet ostabilt och större risk att det kollapsar.