"Motala har en väldigt speciell situation"

98 procent av bidrag för kompetenslyft inom äldreomsorgen utnyttjades inte. Socialdirektör Pernilla Thunander förklarar varför Motala kommun inte använder pengarna.

Pernilla Thunander, socialdirektör i Motala kommun, förklarar hur det kommer sig att kommunen skickar tillbaka 98 procent av statsbidrag för kompetensutveckling till staten.

Pernilla Thunander, socialdirektör i Motala kommun, förklarar hur det kommer sig att kommunen skickar tillbaka 98 procent av statsbidrag för kompetensutveckling till staten.

Foto: Lillian Andersson

Motala2023-01-18 05:30

2021 fick Motala kommun 16,5 miljoner kronor av staten i Äldreomsorgslyftet. Pengar som är till för att stärka kompetensen inom äldreomsorgen och täcka kostnaden när anställda studerar till undersköterska på betald arbetstid. Vid årets slut skickades 16,3 miljoner, eller 98 procent, tillbaka.

– Orsaken till att vi skickade tillbaka så mycket pengar är att Motala har en väldigt speciell situation. Vi har jobbat medvetet med att de vi anställer ska vara utbildade undersköterskor, annars blir de inte anställda. Det innebär att drygt 97 procent är utbildade och det är extremt ovanligt, säger Thunander.

Hon håller med om att det låter märkligt att kommunen får bidrag som de sedan skickar tillbaka i stort sett allt.

– Vi gjorde en utredning av detta, redan 2020, där vi talade om varför vi inte utnyttjade de här pengarna och vad effekterna skulle bli om vi gjorde det. Men det handlar om att vara rädd om det system som vi byggt upp och inte raserar att man faktiskt utbildar sig. Alla vet om att vi inte anställer utan utbildning och därför utbildar man sig.

Att anställa vårdbiträden för att ta del av bidrag skulle kunna innebära att man tappar timvikarier som är undersköterskor men ännu inte är anställda, menar hon. Och i förlängningen skulle det kunna innebära att kompetensnivån sjunker.

Thunander förklarar också att ofta läggs statsbidragen ut innan kriterierna för hur de får användas är satta.

– Det är ingen kostnad att söka och lämna tillbaka dem, det är i princip en knapptryckning, och vi behöver inte motivera för varför vi söker. Det är utnyttjandet av bidragen som kostar, att verkställa och redogöra för vad vi gjort.

Men att inte söka skulle kunna ge intrycket att kommunen inte prioriterar kompetens inom äldreomsorgen, vilket man inte vill hamna i. Samtidigt har man ändå avstått från att söka bidrag från äldreomsorgslyftet för 2022.

Coronapandemin har påverkat kompetensutvecklingen inom äldreomsorgen.

– Vi har fått stryka på foten för mycket utbildning och fått prioritera lagstadgade utbildningar, säger Thunander och menar att det krävts en prioritering för att klara den dagliga verksamheten.

Samtidigt understryker hon att framtidens krav, i förhållande till den demografiska utvecklingen med allt fler äldre, innebär att de noga ser över behovet av kompetens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!