Mindre socker, mer grönsaker och ekologiskt, rätt kött- och grönsaksval val, transportsnålt – och så lite halvfabrikat som möjligt. Därför går pannkaka bort från Motalas förskolor.
– Vi har inte kapacitet i köken att göra pannkakorna från grunden. Men vi köper ketchup, korv och blodpudding till förmån för att laga eget bröd och laga köttfärssås, säger Jaenette Karlsson som är en av enhetscheferna vid Måltidsverksamheten i kommunen.
På Måltidsverksamheten näringsberäknar de alla recept. Blodpudding är halvfabrikat och därmed inte så nyttigt, men de bedömer att det är ett bra sätt för barnen att få i sig järn.
De arbetar också för att minska matsvinnet.
– Barnen slänger mest dagarna det är favoritmaten, då tar de för mycket. Då säger man till barnen att du får gå fem gånger om du vill, det är okej - men ät upp, säger hon.
På förskolorna äts socker bara vid ytterst speciella tillfällen. Som vid midsommar och pepparkaksbak.
– Det ska finnas ett pedagogiskt syfte och en aktivitet, säger Carina Ekholm som är förskolechef vid Karlslundsenheten.
– Vi får ofta frågan "Jaha, så då får vi inte baka längre?". Men absolut. Till mellanmålet kan man baka frallor och scones, men inte chokladbollar, säger Jaenette Karlsson.
Hon uppmanar föräldrarna att komma på besök för att se vad som serveras.
– Titta inte bara på matsedeln. Se själv istället för att kritisera på sociala medier. Självklart ska man lyssna på sina barn, men om de säger "det var så äckligt idag" så fråga varför och gräv i det. Det kan vara att det är för stojigt i matsalen.