Därför kan förseningsavgiften på biblioteket försvinna

Trött på bibliotekets förseningsavgifter? Lugn. I Motala kan de snart komma att tas bort – i alla fall temporärt.

Arkivbilder. Karin Westberg (C) och Charlotte Widegren (M).

Arkivbilder. Karin Westberg (C) och Charlotte Widegren (M).

Foto: Maria Biamont, Lina Handberg, Henrik Gedda

Motala2022-03-28 16:00

Bildningsnämnden vill ta bort förseningsavgifterna för vuxna på Motala bibliotek – på prov under ett års tid. Slutgiltigt beslut tas dock senare i kommunfullmäktige.

 – Nu vill man plocka bort det här för att se om det ger ett gott resultat. Det är väldigt lite pengar det handlar om, säger Karin Westberg (C), ordförande i kultur- och fritidsutskottet.

2020 uppgick Motala biblioteks intäkter för övertidsavgifter till 21 893 kronor. I en tjänsteskrivelse skriver tjänstemännen att man vill "undersöka alternativ för att främja återlämning och öka cirkulationen av våra medier". Karin Westberg uppger att man tänker använda sig av extra förseningspåminnelser, med kortare intervaller mellan än det är idag. 

En nackdel med dagens övertidsavgifterna som lyfts fram är att farhågan att eventuellt behöva betala kan avskräcka de som kanske behöver bibliotekets tjänster som mest.

Flera andra kommuner inom Götabiblioteken har valt att inte ha övertidsavgifter, eller har tagit bort dem under de senaste åren; Söderköping, Mjölby, Åtvidaberg, Boxholm, Ydre och Ödeshög. 

– Man vill hitta ett bättre sätt att få tillbaka böckerna. Folk ska känna att det är lättare att lämna tillbaka, säger Karin Westberg. 

Bildningsnämndens ordförande Charlotte Widegren (M) understryker att detta är ett projekt som ska pågå under begränsad tid.

– Sen får man analysera och se om det hade den effekten som man är ute efter. Det handlar också om att man ska få fler grupper att verkligen våga låna böcker. Att man ska nå grupper som tidigare kanske inte har velat låna.

Hon menar att det idag blir mycket hantering av småsummor samtidigt som det inte fyller funktionen. Till en början var hon dock fundersam till att plocka bort avgiften.

– Jag tycker att det är ett förtroende att få låna en bok och att det bör bli konsekvenser om man inte lämnar tillbaka i tid. Men, om det här kan gynna utlåningen, att fler lånar böcker, att det blir mindre administration för personalen och att det ger positivt utfall så är det bra, säger hon.

Barn och unga som inte fyllt 18 år berörs inte då de redan är undantagna övertidsavgifter i hela Götasamarbetet. Likt idag är tanken att den som inte alls lämnar tillbaka lånat medium ska spärras. Avgifter för förlorade eller förstörda medier ska vara kvar enligt nuvarande beslut. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!