Därför drabbas Strandbaden värst av vattenpesten

Vattenpest har blivit ett allt större problem och det finns inga bra bekämpningsmetoder. Fokus ligger nu på att förhindra ytterligare spridning.

Kommunekolog Fia Sundin förklarar problemet med vattenpesten i Boren.

Kommunekolog Fia Sundin förklarar problemet med vattenpesten i Boren.

Foto: Katarina Hydén, Anders Törnström

Motala2021-08-20 12:08

Vattenpest sprider sig väldigt lätt och den kan slå rot från väldigt små växtdelar.

– Den kan föröka sig med en liten växtdel. Ett litet blad kan slå rot och bli en ny planta på ett nytt ställe, säger kommunekolog Fia Sundin.

Små växtdelar kan flyta fram i vattendrag, följa med båtar, fiskeredskap, följa med badkläder eller badutrustning, men kan också spridas av djur.

Förr var vattenpest en vanligt förekommande akvarieväxt och att akvarier tömts på vatten och växtdelar kastats tros ha bidraget till spridningen i tidigare skede. Som akvarieväxt var den populär för att den var så tålig, vilket också innebär att den i det fria är bra på att ta upp näring och växa till sig.

När det gäller sjön Boren är det Strandbadet i Borensberg som är värst drabbat.

– Det finns vattenpest i hela Boren och även i Motala ström. På sensommaren och hösten släpper vattenpesten från botten och sedan driver den med Motala ströms strömmar in mot Borensberg. Så blåser den i land vid Strandbadet och Borensberg och det blir stora mängder där. Vi har nästan inga problem alls på andra sidan Boren, säger hon.

Sjöbo-Knäppan och badplatsen vid Gröna plan klarar sig oftast helt från vattenpest.

– Vatten i Boren rinner ju mot Borensberg.

En arbetsgrupp om vattenpest startades 2018. Eftersom det är stor utbredning av vattenpest i Roxen, Motala ström, Göta kanal och Boren var länsstyrelsen, Motala och Linköpings kommun och Tekniska Verken med i gruppen.

Under 2018 och 2019 kom gruppen fram till en rad åtgärder för att minska ytterligare spridning till andra sjöar och vattendrag.

– Vi har tillsammans kommit fram till olika åtgärder. Det handlar om att minska spridningen genom information på hemsidor, informationsblad och skyltar på plats vid Göta kanals hamnar, vanliga hamnar och vid badplatser. Så att folk vet att man ska tvätta sina badkläder, sin utrustning och att man inte ska flytta växter mellan sjöar och vattendrag, säger hon.

Riktat till privatpersoner har information och skyltar tagits fram rörande hantering av vattenpest som tagits upp. Den ska läggas i slutna säckar och lämnas som brännbart eller restavfall på återvinningscentralen. 

– Så att det inte hamnar på komposten där, säger hon.

Om man har en egen badplats får man kompostera vattenpest på plats, men man får inte flytta den och kompostera den någon annan stans.

Arbetsgruppen har även diskuterat lämplig teknik och verktyg för att kunna rensa strandkanterna från växtdelarna.

När dessa olika åtgärder genomförts av kommunerna och Tekniska Verken var uppdraget slutfört. I år har arbetsgruppen startats upp igen. Nu med fokus på att hitta lösningar på hur man kan hantera all vattenpest som tas om hand på stränder och tas upp ur vattnet.

– Det är så blött och trådigt så det kan inte bli biogas. Man får låta det ligga och torka och så får man bränna upp det, säger hon.

I arbetsgruppen ska man nu se om det finns andra sätt att ta hand om de stora mängder vattenpest som tas omhand varje år.

– Man ska se hur man kan göra den hanteringen lättare, säger hon.

Som det är nu får man åka från Borensberg och lämna allt på Tuddarp. Återvinningscentralen i Borensberg har inte kapacitet att ta emot allt.

Åtgärder ska även göra det lättare för privatpersoner som tar upp vattenpest i större mängd. Container ska då gå att hyra av Tekniska Verken.

Vattenpest

Vattenpest är en flerårig men kortlivad vattenväxt som härstammar från tempererade delar av Nordamerika. 

Den växer helt nedsänkt under vattnet och kan växa fritt flytande eller som rotfast. Växten bildar långa slingor med tätt sittande, smala korta blad.

Vattenpest upptäcktes i Sverige för första gången 1873. Redan kort tid efter att den kommit in i Sverige började den uppträda som en mycket besvärlig invasiv art.

Källa: Artfakta.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!