– Men så är det inte, den som cyklar räknas inte som gående utan har väjningsplikt, säger trafikutbildaren Rolf Magnuson.
Den som leder sin cykel räknas däremot som gående och har företräde.
– Men det kan bli otäckt när cyklister snabbt dyker upp, hoppar av sin cykel precis innan övergångsstället, leder den över för att sedan hoppa upp på den igen på andra sidan gatan.
Vid många övergångsställen, och ibland även fristående, finns kvadratiska vägmarkeringar som signalerar cykelpassage. Vad gäller här, har cyklister företräde?
– Man skulle kunna tro det, men det är den som cyklar som har väjningsplikt.
Samtidigt skriver Transportstyrelsen att bilister ska anpassa hastigheten så att det inte uppstår fara för cyklister och mopedister på cykelpassagen.
Man skriver vidare "Att cyklister har väjningsplikt samtidigt som bilförare har skyldigheter mot dig kan verka motsägelsefullt. Men genom att både du och bilisten har skyldigheter tvingas ni att ta hänsyn till varandra. Det ökar säkerheten."
Rolf Magnuson vill dock påpeka att bilister – efter att ha svängt i en korsning eller kört ut ur en cirkulationsplats – har väjningsplikt vid en eventuell cykelpassage där.
– Det finns en okunnighet om vad som gäller och kan bli missförstånd, säger Rolf Magnuson och ger råden att ta ögonkontakt och titta långt fram i trafiken.