Det som mest bidragit till att ge Motala epitetet cykelstad är förstås de olika Vätternrunda-loppen som i år arrangerades mellan 7:e och 15:e juni.
Men här finns också 120 kilometer cykelbanor för vardagscykling, vilket gör det lätt att ta sig fram tvåhjuligt i tätorten. Motala kommuns digitala cykelkarta visar alla cykelvägar i Motala och Borensbergs tätorter, många av dem är separerade från bilvägar. Cykelkartan kan användas även i mobiltelefonen.
Dessutom finns det goda möjligheter till längre och kortare cykelturer på den närliggande landsbygden, på slätten såväl som i skogen. Den som vill trampa utanför tätorten kan använda sig av Naturkartan. Här finns rekommenderade cykelturer runt Motala. Naturkartan hittas liksom cykelkartan på Motala kommuns hemsida, motala.se.
Bland etappmålen på de olika turerna märks bland andra Verner von Heidenstams Övralid med en vidunderlig utsikt över Vättern, Medevi brunn, Tåkerns Naturum och Alvastra klosterruin.
Göta kanal lämpar sig inte bara för båtturer. Den flacka kanalbanken är som gjord för lättsamma cykelturer. Antingen i egen regi eller med något av de cykelpaket som finns att hitta på Göta kanalbolags hemsida.
För den som gillar att cykla mountainbike finns också en hel del att välja på. Fålehagens terrängcykelbana har start och mål vid Motala AIF:s skidstuga i slutet av Skogalundsgatan. Härifrån utgår två markerade slingor, en på fem kilometer och en på fyra kilometer. De knixiga och backiga banorna lämpar sig bäst för vana mtb-åkare.
Godegård, tre mil norr om Motala har blivit något av ett mtb-mecka på senare år. Här finns stora skogar med ett rikt väg- och stignät att ta sig fram på. Lederna är inte markerade i terrängen. Däremot finns träningsrundor sparade som GPS-spår och utskrivbara kartor på Godegårds skidklubbs hemsida. Allmänheten är dessutom välkommen på klubbens torsdagsträningar som utgår från stugan i Krassbäck. Mtb-cyklar går att hyra. Men det finns andra fina mtb-områden närmare stan. Till exempel i det natursköna skogsområdet Ödeby norr om Motala där det finns gott om stigar och grusvägar som man kan improvisera sig fram på.
Vid Strandvägen, nedanför den gamla slalombacken, ligger Bikepark Lustigkulle. Den har legat lite i träda några år, men till sommaren görs en nysatsning.
Det kommer att finnas knattebanor, olika hopp och en ramp med landning i flis.