– Cyklister har i historien alltid setts som lite dåraktiga, säger författaren Lina E Johansson och visar upp en gammal skämtteckning där cyklister cyklar kors och tvärs och skapar oreda i trafiken.
Det är cykelkväll med föreläsning och panelsamtal på biblioteket i Motala, där representanter från kommunen och Motalabor är samlade. Lina E Johansson föreläser om sin och Maja Lagercrantzs bok ”Cykla – två hjul som förändrar världen”. Hon berättar om cykelns betydelse i historien. Hur den gjorde det möjligt att sprida politiska budskap, och bidrog till kvinnors frigörelse när de fick slänga av sig korsetterna, ta på sig byxkjolar och cykla ut i det fria. Idag ser man en global cykeltrend som utvecklats sedan millennieskiftet.
– Det har blivit en innegrej att cykla. Och till skillnad mot förr är det idag vanligare inne i staden än ute på landsbygden, säger Lina E Johansson.
I boken blandar hon och Maja Lagercrantz reportage från olika länder med kapitel om hur cykeln räddar världen, som hon själv uttrycker det. De skriver om vilken god inverkan cyklandet har på klimat, hälsa och ekonomi – både för privatpersoner och hela samhället. En cykelväg är till exempel tio gånger billigare att bygga än en bilväg.
Under kvällen lovprisas cykeln. Lika älskad är den inte i alla sammanhang. Ibland skapar den istället ideologiska konflikter. Under panelsamtalet diskuterar man de upprörda synpunkter som framkommer när kommunen planerar att göra något som gynnar cykeln framför bilen, som att till exempel ta bort parkeringsplatser. Eller den irritation cykelentusiaster som tränar inför Vätternrundan väcker ibland.
– Bilen som norm sitter otroligt djupt, säger Agneta Niklasson, ordförande i tekniska nämnden.
Konflikter uppstår även cyklister emellan som vill hålla olika tempo.
– En lösning är att göra flerfiliga cykelvägar med tydliga avgränsningar, säger Lina E Johansson och har flera goda exempel från andra länder.
Sverige har överlag en hel del att lära av till exempel Tyskland och Nederländerna, konstaterar hon och berättar om sitt bästa cykelminne.
– Det var i Amsterdam. Staden är väl anpassad för cyklister. Inga stopp. Inga hinder. Det var en fantastisk upplevelse, säger hon.