Att smittad personal jobbat på det privata bolaget Vardags äldreboende, Skogsgården, var Aftonbladet först med att berätta om. Uppgifterna dementeras till viss del av Charlotte Ejdehage.
– Vi hade en person som skulle jobba fredag till söndag. Den personen fick sitt besked om bekräftad covid på lördag eftermiddag men hade inga symtom för övrigt utan mådde bra, säger hon.
Den anställda ingick i en smittspårning och det var skälet till att vederbörande testats.
Skogsgården har drabbats hårt av covidsmitta. Totalt har 13 boende haft smitta, vilket drabbat två av boendets fyra avdelningar.
– Samtliga har haft lätta symtom utom en som under gårdagen blivit sämre. Alla har fått sin tredje vaccindos, säger Ejdehage.
Även bland personalen är det många som varit sjuka bekräftar hon.
– Vi har sju som insjuknat och det pågår smittspårning som ännu inte är avslutad. I smittspårningen ingår sammanlagt 25 personer. Under smittspårningen får man jobba om man inte har symtom, säger Ejdehage.
När provsvaret för den aktuella personen kom sattes omedelbart arbetet igång med att få tag på timvikarie för att lösa personalbehovet.
– Vi försökte verkligen, vi pratade även med våra verksamheter i Linköping, men vi hittade ingen som kunde jobba. Och då beslutades att hon fick jobba kvar på passet och jobbade söndag också. Alla de boende var smittade och all personal, om man argumenterar för smitta mellan personal, använder både munskydd och visir, säger Ejdehage.
– Men det är det enda passat som hon jobbat, efter att hon testats positivt. Efter det har hon inte jobbat något mer.
Ejdehage säger att inte var ett beslut hon velat ta en att det var enda sättet att lösa situationen.
– Man kan inte lämna en hel demensavdelning själva, det går inte.
Men jobbar det bara en personal på avdelningen?
– Ja, på kvällen är det det. Eller - det är tre som jobbar på två avdelningar, en av dem går emellan. Så en och en halv har vi på kvällen.
Vem tog beslutet?
– Jag tog det.
Men att låta någon som är bekräftad smittad jobba, hur kunde ett sådant beslut tas?
– Det är inte så vi brukar jobba och har aldrig gjort. Vi kämpade så mycket vi kunde med att hitta någon men det är så många sjuka och det gäller även timvikarier.
Om du ställts i situationen idag, med facit i hand, hade du tagit samma beslut?
– Nej, det hade jag inte gjort.
Hon tillägger också att de jobbar för att få in fler timvikarier.
– Jag sitter i intervjuer, men vi måste också hitta rätt personer.
I Aftonbladets artikel finns också uppgifter om begränsningar när det gäller munskydd, att det är ett munskydd per arbetspass, vilket Ejdehage bekräftar. Men hon förklarar också att det finns tydlig information om att om munskyddet blir smutsigt eller blött så ska det bytas. Hon säger att den rutinen är något som de talat med kommunen om. Samtidigt är det brist på munskydd av den skyddsklass som ska användas. Boendets leverantör har haft svårt att leverera och Ejdehage uppger att hon själv varit på både apotek och i bygghandeln för att köpa in.
– Men eftersom alla på avdelningen är smittade så behöver man inte byta under arbetspasset, säger hon och tillägger att man hela tiden är noga med att göra allt för att undvika smitta. Både när det gäller skyddsutrustning, hygien och även att hålla avstånd i personalrum med mera och att inte ta av sig skyddsutrustningen under ett arbetspass.
Vardagas sjuksköterska Wictoria Tornfjäll bekräftar verksamhetschefens bild av den uppkomna situationen och att de har många smittade både bland boende och personal.
– Vi gör allt vi kan för att klara situationen, säger hon och nämner att de klarat sig bra under pandemin med få smittade på Skogsgården och även på Björkbladet. Men att de nu har en situation som de jobbar hårt för att lösa på bästa sätt.
Hon säger också att det är en anställd som fått jobba trots bekräftad smitta.
– Jag har fått den informationen. Det gäller en personal, inte fler, säger Tornfjäll.
Hur smittan har kommit in på Skogsgården är inget som varken Tornfjäll eller Ejderhage nämner något om. Men det finns en önskan om att, när smittspridningen är så hög som den är nu, att anhöriga ska undvika besöka boendet.
– Vi avråder, men vi får inte förbjuda, säger Tornfjäll.
Pernilla Thunander, socialdirektör på Motala kommun, säger att det är Skogsgården som har ansvaret för verksamheten.
– Vi har begärt in en redogörelse om vad som skett, säger hon men vill för övrigt inte kommentera ärendet än så länge.
Kommunens ansvar gentemot privat drivna boenden är att se till att gemensamt avtal följs utifrån de regelverk som gäller.