Covid-19 ökar i länet – smittskydd varnar för kycklingsmitta

Spridningen av covid-19 har under sommaren ökat i länet. Men det är inte aktuellt att erbjuda vaccinering i större omfattning än vad som är planerat sedan tidigare. Samtidigt varnar smittskyddsläkare Britt Åkerlind för en kycklingsmitta som har fått mer fäste under sommaren.

Britt Åkerlind, Region Östergötlands smittskyddsläkare.

Britt Åkerlind, Region Östergötlands smittskyddsläkare.

Foto: Victor Bomgren

Motala2024-07-31 10:00

Antalet fall av covid-19 ökar i hela Europa, så även i Sverige och i Östergötland, enligt Region Östergötlands smittskyddsläkare Britt Åkerlind. Under vecka 29 fanns runt 400 rapporterade fall av covid-19 i Sverige, att jämföra med genomsnittet en vecka i mars, som var runt 100 rapporterade fall.

– De flesta fall är inom gruppen som har hemtjänst. Men i den gruppen är det ganska bra vaccinerat, äldre över 80 år erbjöds en dos i början av året eller under våren och de ska erbjudas en ny dos i höst. Vi har en plan som utgår ifrån att skyddet från vaccin är effektivt i ungefär ett halvår, säger Britt Åkerlind.

Om smittspridningen ökar nu under sommaren, är det inte aktuellt att erbjuda vaccin tidigare och till fler grupper?

– Inte som det ser ut nu. Vi vill inte börja för tidigt då vi vill att vaccinet ska vara effektivt under den mer kritiska perioden november, december, januari. Och det kommer att vara de allra äldsta, 80+, och riskgrupper, främst människor som är hjärt- och lungsjuka, som kommer att rekommenderas att ta nya doser. Yngre och friska rekommenderas inte, det finns inget i nuläget som gör att vi tror att det ska öka på bred front likt under pandemin, det finns inga tecken på det, säger Britt Åkerlind.

Region Östergötlands smittskyddsläkare berättar att smittläget har varit likt över hela regionen, det går inte att säga att det har varit mer smitta i någon del av länet.

Britt Åkerlind vill också passa på att skicka en uppmaning till östgötarna vad gäller en annan potentiell smitta.

– Vi ser en större spridning av campylobacter, en bakterie som främst sprids i kycklingflockar och sedan vidare till människor.

De senaste åren har omkring 10 000 fall rapporterats i Sverige, med en kraftig ökning under sensommaren, juli till september.

– Tillagar man det rätt så blir man inte sjuk. Det viktiga är att hela köttet är genomstekt och att se till så att man inte blandar otillagad kyckling med andra livsmedel. Att till exempel inte hacka grönsaker på samma skärbräda och med samma kniv som man har hanterat kycklingen med. Ofta slarvas det med detta på sommaren då man kanske grillar utomhus och har mer begränsat utrymme och utrustning, säger Britt Åkerlind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!