Summering: Så var coronatillsynen på Motalas krogar

Miljö- och hälsoskyddsenheten har lagt upp mot 1000 timmar i år på coronatillsyn. Nu sammanfattar man arbetet och förbereder sig för fortsatt arbete.

Kommunens coronakontroller fortsätter.

Kommunens coronakontroller fortsätter.

Foto: Thomas Johansson/TT

Motala2020-12-14 06:00

I våras kom ny lagstiftning om att kommunernas miljö- och hälsoskyddsenheter skulle genomföra särskilda kontroller på matserveringar, caféer och krogar för att bland annat säkerställa att rekommendationerna om trängsel följs och att det finns möjlighet för gästerna att hålla god handhygien. I somras ändrades också regelverket så att de kommunala kontrollanterna också fick möjlighet att stänga verksamheter som inte skötte sig, ett beslut som tidigare legat på regionernas smittskyddsenheter.

Nu kan Motalas miljö- och hälsoskyddsenhet summera året.

– Vi kommer att ha lagt mellan 900 och 1000 timmar i år på att hantera och genomföra coronatillsynen och vi har varit ute på nästan 200 inspektioner, säger enhetens chef Per Linnér.

Det har blivit runt tio förelägganden då man funnit att det varit för trångt, att det saknats information, att det varit för lite handsprit eller i något fall då det varit trängsel.

– Föreläggandena har kommit här under hösten när vi fick möjlighet att agera själva, säger Per Linnér.

Vad har hänt då?

– Man har rättat till det direkt. Alla har förstått allvaret i det här och ingen vill bli uthängd för att inte följa de här reglerna. Det har varit en väldig följsamhet, säger Per Linnér.

Han berättar att det i början var en del ifrågasättanden, men att det är helt förändrat nu.

– Men i början var det ju nytt för oss också. Det kom helt ny lagstiftning som vi behövde sätta oss in i. Det har, både då och nu, kommit väldigt mycket frågor och vi har hela tiden haft stort fokus på att ge företagarna information, säger Per Linnér.

Kontrollerna har inte kostat företagen något utan istället belastat miljö och hälsas ekonomi. En viss ersättning ges från staten, men det är långt ifrån de faktiska kostnaderna. Det har bidragit till att enheten inte klarar budget, något politikerna haft förståelse för. Men kontrollerna har också påverkat det ordinarie arbete.

– Vi har kunna utföra mycket tillsyn ändå, men under lite andra former. Till viss del har det här påverkat miljöskyddstillsynen och livsmedelskontrollen, men framför allt har vi inte kunnat göra planerade projekt som att arbeta med förorenade områden, kemikalietillsyn eller avloppsinventeringar, säger Per Linnér.

Coronasituationen fortsätter och därför planerar miljö och hälsa för nya tillsyner under våren. Totalt räknar man då med 400 timmars tillsyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!