"Krogarna får inte vara rädda för att avvisa folk"

Kommunens coronakontroller på restauranger fortsätter året ut. Miljö- och hälsa är tydliga med att de inte kommer att acceptera återkommande trängsel.

Kommunens coronakontroller på restauranger fortsätter året ut.

Kommunens coronakontroller på restauranger fortsätter året ut.

Foto: Tomas Jonsson/Mostphotos, Anders Törnström/MVT arkiv

Motala2020-09-18 19:50

Kommunernas miljö- och hälsoskyddsavdelningar har i uppdrag att bevaka så att reglerna om avstånd och hygien följs i coronatider. Det har inneburit att man under våren och sommaren i Motala omfördelat resurser inom enheten för att göra återkommande kontroller av matserveringar, caféer och krogar i kommunen.

Miljö- och hälsoskyddschef Per Linnér anser att de flesta krögare och restaurangägare i Motala har koll på coronareglerna. Han menar att de anstränger sig, men förstår också att det är utmanande för matserveringarna.

– Det är svårt att få alla besökare att följa reglerna. Vissa har det tuffare än andra. Det är lättare att se till att folk håller avstånd på en uteservering än för de som har öppet nattetid. Samtidigt är lagstiftningen tydlig, säger han och fortsätter:

– Krogarna får inte vara rädda för att avvisa folk som inte följer reglerna.

Förutom verksamhetens egna inspektioner får de också in tips från allmänheten. Per Linnér förklarar att de i ett antal fall gjort påpekanden och krävt bättring. När de kommit på uppföljande kontroller har problemen rättats till. I ett fall har de haft ett möte med restaurangen där man tydligt informerat att om problemen med trängsel fortsätter så blir det stängning.

– Vi har inte tolerans för att se samma problem om och om igen. Samtidigt så ser vi ögonblicksbilder. Ofta kan det vara att vi kommenterar att det är trängsel på ett ställe, exempelvis utanför. Nästa gång är det åtgärdat, men då kan det vara trängsel någon annanstans i lokalerna. Det är inte helt lätt, säger han.

Är ni beredda att stänga ställen?

– Vi kommer inte att tjata. Vi har uppmanat ett par krögare att vidta åtgärder eller själva välja att inte öppna. Vi ska inte se återkommande trängsel. Men när vi har agerat så har det också vidtagits åtgärder, säger Per Linnér.

Och miljö- och hälsoskyddsenheten kommer att fortsätta att ha koll på vad som händer på Motalas serveringar och matställen.

– Vi kommer att göra inspektioner återkommande. Vi sitter just nu och tittar på situationen inför hösten. Den lagstiftningen som tagits om att vi ska göra de här kontrollerna gäller till årsskiftet och den kommer vi att följa, säger Per Linnér och fortsätter:

– Vi kommer att göra kontroller dagtid, kvällstid och när man har after-work. Men vi kommer också att göra inspektioner nattetid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!