Coop på intåg – men kemtvätten inte redo att flytta

Coop-etableringen närmar sig. Men nu ändras butikens storlek, den politiska oenigheten är tillbaka och rivningen blir betydligt svårare än vad kommunen trott.

Inte nöjd. "Jag känner mig felbehandlad", säger Hussam Barchini.

Inte nöjd. "Jag känner mig felbehandlad", säger Hussam Barchini.

Foto: Anders Törnström

Motala2014-12-20 19:50

Coop-etableringen i kvarteret Linden vid gamla genomfarten har kantats av en rad diskussioner. Politiskt rådde en stor oenighet när majoriteten ville tillåta en etablering utan krav på bostäder i kvarteret, medan oppositionen var beredd att säga nej till hela projektet om Coop inte gick med på att ge plats för lägenheter. Den frågan såg nu ut att vara löst, men så kom nya vändningar.

Nyligen beslutade en oenig kommunstyrelse att göra om avtalet med Coop. Företaget får tomten en miljon billigare och ska nu betala 2,5 miljoner kronor. Samtidigt står det klart att det blir en betydligt mindre butik än planerat, 2 300 kvadratmeter i stället för 3 700. Orsaken är att kommunen velat ha bostäder på tomten.

– Det kommer inte att påverka att det blir en mindre butik. Det blir så när man vill bygga centralt. Vi har nyligen öppnat i Allingsås och den butiken är mindre, men har ändå plats för bageri och deli, säger Pär Nilsson, vd Coop Utvecklingsfastigheter.

Bostäder har varit en knäckfråga och där möjliggör Coop ett flervåningshus intill butiken, men inte ovanpå den. Det är skäl för oppositionen att helt motsätta sig etableringen.

– Det är en halv seger att det blir bostäder, men vi tycker att med en så central tomt så behöver man se helheten. Då kommer det att se konstigt ut med ett stort bostadshus intill en lägre varuhall. Vi tycker att man i så fall borde etablera Coopbutiken på tomten mitt emot där man nu byggt parkering. Det har inte varit stadskvarter innan så där skulle en lägre byggnad fungera, säger Kjell Fransson (FP).

Han menar att om det inte blir bostäder på butiken i kvarteret Linden så är det bättre att Coop hittar en annan bit mark och att Linden står orört till dess att man hittat en mer stadsmässig lösning.

– Det har stått så här i 40 år och kan stå i tre, fyra år till. Det gör ingenting, säger han.

Majoriteten däremot drev igenom ett nytt avtal med Coop. De tycker att kommunen redan varit tillräckligt besvärlig och oroas för att Coop drar sig ur.

Kommunen äger marken, liksom huset där det i dag drivs hotell, Ria och en kemtvätt. I februari i år meddelades att huset skulle rivas i början av nästa år. Ria har med hjälp av kommunen fått nya lokaler i Östra skolan och hotellet planerar enligt kommunen att lägga ner sin verksamhet. Kemtvätten däremot blev en svårare nöt att knäcka. Frågan var nyligen uppe i hyresnämnden som hade ett förlikningsförslag om att kommunen skulle ordna en ersättningslokal och betala 200 000 kronor till kemtvätten för förlorade inkomster, men Hussam Barchini på kemtvätten är långt ifrån nöjd.

– Jag känner mig felbehandlad. Kommunen ska enligt lagen hjälpa oss att hitta en ny lokal, men de verkar inte förstå att en kemtvätt kräver vissa lokaler med särskild utbyggd el, avlopp och ventilation. Dessutom har vi stora maskiner som inte är så lätta att flytta på, säger han.

De lokaler som kommunen inledningsvis erbjudit kemtvätten har enligt Hussam Barchini inte fungerat utan omfattande ombyggnationer. Då stiger flyttkostnaderna och från kommunens sida har man enligt Hussam Barchini inte varit särskilt villig att betala.

– Vi har redan lagt ner mycket pengar i de lokaler som vi har i dag, säger han.

Trots förhandlingar i hyresnämnden finns än så länge ingen lokal, men kommunens tjänstemän och kemtvätten letar tillsammans och väntar just nu på besked om vilka ombyggnadskostnader som kan bli aktuella. Frågan är vad räkningen landar på.

– Vi har hittat en lokal som vi anser vara lämplig, utifrån läge och storlek, men vi kan inte stå för kostnaderna att anpassa lokalen själva, säger Peter Krait, kemtvättens ombud i ärendet.

– Vårt ansvar är att hjälpa dem att hitta en ny lokal. I vissa fall kan vi gå in och betala vissa anpassningar. Då handlar det om ungefär den summan som hyresnämnden nämnt, svarar fastighetschef Viktor Broomé.

Parterna står alltså fortfarande en bra bit ifrån varandra. Till våren har kommunen planerat att riva huset. Frågan återstår om den tidsplanen håller. Om man inte kommer överens kommer kommunen enligt deras advokat att avhysa kemtvätten. Då återstår för företaget att stämma kommunen och kräva skadestånd.

– Men jag tycker att vi är nära en lösning, säger Viktor Broomé.

Omdebatterad etablering

Redan 2009 började Coop diskutera med Motala kommun om att komma tillbaka till staden. Då ville man ha en tomt i Varamon, vid riksvägen men det blev inget.

Istället erbjöd kommunen företaget kvarteret Linden.

När diskussionerna kom igång på allvar under 2013 uppstod politiska problem. Oppositionen vägrade godkänna ett bygge utan bostäder, majoriteten däremot var av en annan åsikt.

I augusti i år kom en öppning. Då meddelade Coop att de var beredda att gå med på att någon annan bygger lägenheter på tomten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om