Alla som haft arbetsmarknadsåtgärden extratjänst har inte haft försörjningsstöd innan berättar Lilane Lundwall, sektionschef på socialförvaltningen. Men att oron finns för att det ska komma fler som söker just försörjningsstöd när åtgärden upphör förstår hon.
– Risken finns att det blir en ökning. Sen vet vi att det kommer andra typer av arbetsmarknadspolitiska åtgärder, introduktionsjobb. Men vi vet inte om det kommer vara i paritet med extratjänsterna och vad det innebär i kostnader för oss. Så jag prognostiserar med att det kommer bli en ökning av försörjningsstödet.
Någon exakt statistik på hur många som lämnat extratjänst och söker försörjningsstöd finns inte.
– Häromåret signalerade man för att man skulle trappa ner på extratjänster och då förberedde vi för att vi skulle behöva ta emot dem som gick ut. Det slutade ungefär på en tredjedel som vi behövde hjälpa, säger Lilane Lundwall och tillägger att det är vad man tänker även nu.
Vilket i sin tur påverka socialförvaltningen. Enligt Lilane Lundwall innebär det en ökad arbetsbelastning motsvarande en handläggare, både i timmar och ekonomi.
Men hon poängterar samtidigt att åtgärden har betytt mycket för många.
– Man samlar på sig kunskap och erfarenhet, även om det är en subventionerad åtgärd, och det har man med sig ut. Några får vi tillbaka men en hel del kommer inte tillbaka. En del går till studier som i sin tur leder till jobb.