– Jag kan tycka att den mediala bilden, hur det här har slagit mot äldreomsorgen, har varit lite skev. Allting har inte varit så negativt. Det har också gett positiva effekter. Men det ser man inte och det tycker jag är lite synd, säger Anna-Karin Duwa, enhetschef på Strandvägens äldreboende.
Kan du ge exempel?
– Bor man på ett demensboende med kanske åtta hyresgäster, och alla har regelbundet besök, så är det ganska mycket folk i omlopp på en avdelning. Vi ser nu när det inte har varit det att det blivit ett lugn, oron har minskat.
Samtidigt finns det förstås också personer som är oroliga och har efterfrågat närstående, förklarar Anna-Karin Duwa. Men den generellt positiva effekten, säger hon, är något som även anhöriga märkt av. Deras närstående har blivit mer tillfreds och det har funkat mycket bättre med möten via Face Time eftersom ett fysiskt avsked kan vara kopplat till mycket oro.
Men att säga hejdå via mobilen är ju också ett avsked?
– Ja, men inte på samma sätt. Du går inte hand i hand och sen ska du gå igenom en dörr och du står kvar på andra sidan.
Tror du att distansbesök på demensavdelningarna är något ni kommer att fortsätta tillämpa?
– Inte rent generellt. Däremot har vi fått en erfarenhet nu. Den här effekten trodde vi inte att vi skulle få så jag kan tänka mig det i enskilda, individuella fall. Om vi ser att en person mått väldigt bra av att ha det lugnare kan vi ha en dialog med anhöriga. Om de ser det också, då kanske man som anhörig kan känna sig lugn i att inte komma på besök varje dag.
Bland boende med enbart fysiska funktionshinder, säger Anna-Karin Duwa, att hon har sett en annan saknad efter anhöriga. Samtidigt framhåller hon att det varit många besök även under coronatiden, men att de skett utomhus.
Hon upplever också att det uppstått nya sätt att kommunicera.
– Vi har lärt oss att tänka till, kan vi hitta andra alternativa vägar? Brevskrivning har tagits upp igen.
Anna-Karin Duwa ger ett exempel på en fru som lämnade in ett långt kärleksfullt brev.
– Det här brevet kan personen ta fram tio gånger om dagen. När du skriver ett brev då formulerar du tankar som du kanske inte säger i telefonen. När telefonsamtalet är slut så är det slut. Men ett brev kan du plocka fram på kvällen och läsa en gång till.