Kommunalråd Mark Henriksson (M) och Magnus Lindberg, vd för Tillväxt Motala, inledde med att, ackompanjerade av vackra Motalavyer, beskriva alla fördelarna för investerare och byggföretag att satsa just här. Sedan fanns tjänstemännen på plats för att redogöra för de projekt som är igång, på gång framöver och satsningar som man skulle vilja förverkliga någon gång.
– Det finns en vision om att växa till 50 000 invånare till 2040. För att klara det har vi en planering på 150-200 bostäder varje år, säger Hanna Hammarlund, verksamhetschef för strategisk samhällsplanering.
Arrangemanget vände sig till olika typer av aktörer kopplade till byggbranschen; allt från bostadsbolag och entreprenadfirmor till bankfolk och kanalbolaget. Förutom kommunala företrädare fick de också lyssna till tre talare utifrån. Först ut var Ola Serneke, vd för Serneke Invest som köpt Gamla Motala Verkstad och arbetat med kommunen kring ishallsprojektet och den nuvarande ishallsmarken. Han följdes av Knut Pousette och Magnus Åkesson som via bolagen Fastator och Point Properties gett sig på att utveckla byggnaderna runt Stora torget. Gästerna tryckte starkt på den framåtanda som de menade just nu genomsyrar Motala.
– Motala ligger mig väldigt varm om hjärtat. Det är ytterst roligt att få vara med om den här stadens utveckling, säger Ola Serneke.
– Vi har 142 lägenheter som vi planerar i Gallerian. Det var 900 intresseanmälningar till dem. Det är ett otroligt tryck i Motala, menar Magnus Åkesson.
Att Serneke valde att satsa i Motala handlar om kommunikationsmöjligheterna, stränderna och eventmöjligheterna, men också etableringar som Lalandia och Svensk Plaståtervinnings utveckling.
– Det i kombination med att här saknas kontor, bostäder och hotell gör att Motala blir väldigt intressant, säger Ola Serneke.
Både han och Knut Pousette jämför med Stockholm och menar att ärendehanteringen här varit oväntat smidig.
– Det har varit en rekordsnabb process i Motala. I Stockholm hade du knappt fått en planhandläggare på 20 månader, här har projektet blivit klart på den tiden, säger Knut Pousette.
Just nu är dock Gallerianprojektet på paus eftersom detaljplanen överklagats. Samtliga gäster talade ändå om vikten av att förtäta staden. Point Properties och Fastator har som affärsidé att bygga på höjden på redan befintliga byggnader, precis som de planerar att göra på Gallerian. Samtidigt menar alla tre talarna att man då får vara beredd på just överklaganden.
– Det är den process som det är. Man får respektera och acceptera den. Så får man avvakta och se vad det blir för besked, säger Magnus Åkesson.
Alla i deras närhet har dock inte varit lika sålda på en etablering i Motala. Ola Serneke berättade hur juristerna i hans bolag varit tveksamma till att köpa GMV med tanke på föroreningssituationen och de krävande saneringar som skulle krävas. Knut Pousette såg andra utmaningar och menade att kommunen behöver sälja in sig själv mer även hos bankernas huvudkontor i Stockholm.
– Stockholm är landets finansiella centrum. Det är där som den typen av beslut fattas. Ni från kommunen behöver visa er där och berätta även för dem om Motala så att de förstår att det här är en tillväxtkommun, säger han och trycker på att det skulle underlätta att genomföra investeringar om även bankerna var av åsikten att Motala är en bra plats att satsa på.